Toyota i letos zůstane největší automobilkou světa

Radek Pecák Radek Pecák
26. 1. 2010 11:14
Toyota plánuje růst prodejů svých vozů v Japonsku, USA a Číně
Prius je nejprodávanější hybridní automobil na světě. U nás stojí 679 900 Kč.
Prius je nejprodávanější hybridní automobil na světě. U nás stojí 679 900 Kč. | Foto: Aktuálně.cz

Tokio - I v letošním roce s velkou pravděpodobností zůstane japonská Toyota na pozici největšího producenta automobilů na světě. Vyplývá to z dnešního prohlášení firmy, o kterém informovala agentury Reuters.

Celkem by se letos prodej celé skupiny, která kromě zanček Toyota a Lexus zahrnuje i Daihatsu Motor a Hino Motors, mohl vyšplhat na 8,27 milionu vozidel. To je o šest procent více než činily loňské prodeje. Díky tomu by se měla udržet na prvním pozici před německým Volkswagenem.

Prodeje porostou doma, v USA i Číně

Představitelé firmy informovali, že důvod k optimismu jim dává zejména situace na trzích v USA, Číně a Japonsku. Na domácí půdě hodlají prodat půldruhého milionu Toyot a Lexusů díky vládním dotacím na obnovu vozového parku, které potrvají až do září.

Zahraniční prodeje by pak měly růst na objem 5,9 milionu vozů zejména díky zvýšení prodejů v USA a Číně o pět procent. Naopak další pokles prodejů předpokládá Toyota v Evropě.

Vloni Toyota prodala 7,813 milionu aut, což byl oproti roku 2008 pokles 13 procent. Naopak Volkswagen dosáhl rekordního prodje 6,28 milionu aut. 

 

Právě se děje

Další zprávy