Top analytici Česku:Reformujte, nebo vám snížíme rating

Karel Toman
16. 12. 2009 7:10
Česko je na rozcestí: buď zadlužování rychle zkrotí, nebo se mu vymkne z rukou
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Ondřej Besperát

Praha, Londýn - Jako "nejvážnější riziko příštího roku, kterému musíme za každou cenu zabránit" popsal případné snížení ratingu České republiky ekonom Jan Švejnar.

Aktuálně.cz má nyní toto riziko potvrzeno černé na bílém.

Možnost snížení ratingu totiž zmiňuje dva týdny stará zpráva přední světové ratingové společnosti Standard&Poor's (S&P), kterou má redakce k dispozici. Velký důraz se v ní klade na vývoj po volbách a od politiků čeká pokračování v reformách, hlavně té penzijní.

Dva černé scénáře, oba reálné

Rating Česka se může podle úvěrové analytičky S&P Eileen Zhangové dostat "pod sestupný tlak" za dvou okolností:

"Pokud se stávající vláda před blížícími se volbami bude držet nadměrně výdajového rozpočtového plánu, nebo pokud se nově zvolená vláda vzdá reforem a stav veřejných financí se dál zhorší," píše Zhangová ve zprávě z 28. listopadu k emisi pětiletých českých dluhopisů. Opak by podle ní mohl naopak rating Česka zlepšit.

Páteční hlasování o rozpočtu ale potvrdilo, že pravděpodobnější jsou zmíněné temné scénáře. Z Janotova úsporného balíčku zbylo torzo a rozložení sil v parlamentu ukázalo, že úřednické vládě výrazněší úspory nedovolí.

Hospodářství České republiky se tak podle S&P ocitá na rozcestí. Podle agentury je totiž česká ekonomika pestrá a poměrně nezadlužená. Ale neochota politiků omezit v krizi výdaje příliš štědrého státu tohle její zdraví podlamuje. Známka od S&P tomu dříve nebo později bude odpovídat.

Co tedy vlastně "rating" znamená?

Rating hodnotí riziko, že stát nebude schopen splácet svůj dluh. Při jeho stanovení agentury zvažují dlouhodobé rozpočtové plány zemí. Snížení ratingu proto znamená nedůvěru investorů a na hospodářství země má tvrdý dopad.

Diletant se hlásí o 900 miliard

"Jednoprocentní zhoršení podmínek, za jakých investoři kupují naše dluhopisy, znamená víc jak deset miliard korun ročně na obsluhu dluhu," řekl v České televizi ministr financí Eduard Janota.

"Znamenalo by to přesun bohatství České republiky do zahraničí. Tady bychom tratili jako celá země," varoval v pořadu Otázky Václava Moravce Jan Švejnar.

Agentura S&P provádí rating od roku 1916. Česko má u ní zatím známku "stabilní A". Podle definice S&P to znamená "silnou schopnost dostát svým finančním závazkům," ale zároveň "jistou náchylnost v nepříznivých ekonomických podmínkách a změnách okolností".

To ve zkratce znamená, že držitel téhle známky se v hospodářském poklesu může ocitnout v úzkých, a pokud si ji chce udržet, musí na sobě tvrdě pracovat. Vzkaz, který Česko vyslalo investorům minulý pátek, byl však přesně opačný.

Jiří Paroubek a Miloš Zeman demonstrují jednotu.
Jiří Paroubek a Miloš Zeman demonstrují jednotu. | Foto: Ondřej Besperát

"Je to dílo rozpočtového diletanta nebo populisty. Možná obojí," připomněl svůj dar bonmotu bývalý sociálnědemokratický premiér Miloš Zeman, když hodnotil zásahy do Janotova úsporného balíčku. Nevadila mu jejich výše, ale směr. "Byl to přesun z investic do spotřeby," dodal.

"To investoři nevidí jako rozumnou hospodářskou politiku," přitakal Jan Švejnar a naznačil, že po snížení ratingu Řecka a Španělska není důvěra investorů bezedná. "Jako jiné země, které mají nyní problémy, budeme i my soutěžit o zahraniční kapitál," upozornil.

Česká republika chce v příštích třech letech získat na dluhopisech bezmála 900 miliard korun. Jako reálnou možnost připustil snížení ratingu i ministr Janota. Podle něj mohou navíc schodek pro příští rok ještě zvýšit i poslanecké předvolební "přílepky", například vyplacením 13. důchodů.

O ratingu rozhodne Apríl

Čas na uklidnění investorů se přitom Česku rychle krátí.

Věrohodný plán, jak finance zkrotit, může totiž vláda schválit jen do dubna - tedy měsíc před volbami. Právě v dubnu totiž musí ministr financí předložit závazné výdajové rámce rozpočtu pro rok 2011. Pokud se do té doby úspory neschválí, bude schodek rozpočtu v roce 2011 kvůli zákonem daným výdajům naopak vyšší než v roce 2010 a Česko ztratí další rok.

Nenápadně, ale tvrdě na nás přitom tlačí Evropská komise. Nejpozději do roku 2014 musíme podle jejího konvergenčního programu snížit schodky na tři procenta HDP. Současným tempem má přitom Česko namířeno ke schodku skoro dvojnásobnému.

Pokud limit nedodržíme, hrozí nám odepření některých evropských dotací. Tou dobou by byl náš rating pravděpodobně už nižší, a schodky by se tak naopak prohlubovaly ještě daleko rychleji, než předpokládáme dnes.

Ratingové agentury přitom neuspokojí jen tak nějaké látání děr.

"Pro zajištění dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí České republiky je rozhodující dokončení druhé etapy důchodové reformy," píše analytička Zhangová ve zprávě S&P.

Zároveň ale připouští, že "za daných okolností křehké politické scény a blížících se voleb je významnější penzijní reforma nepravděpodobná."

 

Právě se děje

Další zprávy