Top 10 zemí, které letos určitě nezbankrotují

Tomáš Poděbrad, investicniweb.cz
11. 1. 2010 10:40
Žebříček států, které vás mají zajímat, pokud máte hodně peněz
Muž si pořizuje fotografii "nevídaného úkazu" na panelu na burze v Tokiu. Japonský index Nikkei klesl 8. října o 9,4 %, nejvíce od roku 1987
Muž si pořizuje fotografii "nevídaného úkazu" na panelu na burze v Tokiu. Japonský index Nikkei klesl 8. října o 9,4 %, nejvíce od roku 1987 | Foto: Reuters

Praha - Rok 2009 byl zcela výjimečný. Akciové trhy zažily jednu z největších rally v historii a řada firem dokázala smazat ztráty způsobené krizí. Ovšem pro ekonomiky jednotlivých zemí to byl rok hrůzy.

Rostoucí schodky rozpočtů a zpomalování ekonomiky - to má společné většina zemí zasažených krizí.

Přesto ovšem existují země, které by si pro rok 2010 měly zasloužit označení "ráj pro investory". Tady jsou podle nového žebříčku společnosti společnosti CMA.

10. Švýcarsko

Pravděpodobnost bankrotu: 3,9 procenta
Předchozí umístění: poprvé v nejlepší desítce

Ze všech států G10 utrpělo asi nejméně. Švýcarsko je v tomto ohledu pouze v závěsu za Austrálií, které se krize prakticky vyhnula. Švýcarské ekonomice by se měl rok 2010 povést. Odhady hovoří o polovičním propadu než v případě eurozóny.

9. Belgie

Pravděpodobnost bankrotu: 3,8 procenta
Předchozí umístění:  9.

Belgická ekonomika vzrostla za třetí kvartál roku 2009 o 0,5 procenta. V meziročním srovnání je růst ještě vyšší, konkrétně 3,4 procenta. Potvrdila to belgická centrální banka. Belgie by tak měla být na dobré cestě k celkovému uzdravení.

8. Austrálie

Pravděpodobnost bankrotu: 3,2 procenta
Předchozí umístění: 7.

Australská ekonomika sice ve třetím kvartálu roku 2009 rostla, ovšem pomaleji než ve čtvrtletí druhém, a zaostala tak za očekáváním analytiků. Za zpomalením stojí především pokles investic do soukromého sektoru a snižující se export. Australské HDP vzrostlo ve třetím čtvrtletí o 0,2 procenta. V období od dubna do června to bylo 0,6 procenta.

7. Spojené státy americké

Pravděpodobnost bankrotu: 2,9 procenta
Předchozí umístění: 3.

Spojené státy jsou i přes nepříznivý ekonomický vývoj stálicí v hodnocení agentury Moody´s. Mají proto stále rating AAA. Jsou na tom tedy podobně jako další vyspělé země, například Německo, Francie, Kanada, Lucembursko, nebo Nový Zéland.

Spojené státy se však potýkají s rekordním rozpočtovým deficitem. Ten za září 2009 dosáhl neuvěřitelných 1,42 bilionu dolarů. Obamova administrativa přesto zůstává optimistická. Útraty z balíčku vládní pomoci by totiž měly být o 200 miliard nižší, což by mělo stačit k uvolnění fiskálního napětí.

6. Dánsko

Pravděpodobnost bankrotu: 2,6 procenta
Předchozí umístění: 8.

Dánský obchodní přebytek se v říjnu nepatrně snížil na 3,6 miliardy dánských korun. V září na tom bylo Dánsko o něco lépe, přebytek činil celých 6 miliard korun.

Export se v meziročním vyjádření propadl o 16 procent na 40,5 miliardy DKK. Import se propadl dokonce o 21 procent na 36,9 miliard korun.

5. Nizozemsko

Pravděpodobnost bankrotu: 2,5 procenta
Předchozí umístění: 6.

Přebytek obchodní bilance za třetí čtvrtletí roku 2009 činil 6,98 miliard EUR. To je sice pokles ze 7,49 miliard EUR za druhý kvartál, ovšem současný přebytek 7,69 miliard EUR ukazuje na pozitivní rok 2010. A to je velice dobrý indikátor o stavu celé ekonomiky.

4. Francie

Pravděpodobnost bankrotu: 2,2 procenta
Předchozí umístění: 5.

Podle řady ekonomů by se měla Francie pomalu dostat z recese právě v tomto roce, a to reálným výkonem ekonomiky, nejen technicky. První dvě čtvrtletí mají být růstová, i když velice mírně. Podrobné analýzy předpovídají 0,4 procentní růst v prvním a 0,3 procentní růst ve druhém čtvrtletí roku 2010.

3. Finsko

Pravděpodobnost bankrotu: 2,1 procenta
Předchozí umístění: 2.

Finský obchodní přebytek dosáhl v říjnu 2009 1,375 miliardy eur. Finsko si tak velice výrazně polepšilo. Ještě v září totiž obchodovalo naopak se schodkem, konkrétně 285 milionů eur.

2. Německo

Pravděpodobnost bankrotu: 1,9 procenta
Předchozí umístění: 4.

Hlavní silou Německa je export. Ten nepřetržitě roste a v říjnu tak údaje o vývozu uklidnily většinu evropských zemí. Evropská nejsilnější ekonomika je tak na správné cestě k uzdravení.

Export vzrostl v říjnu meziměsíčně o 2,5 procenta na 69,9 miliardy eur.

1. Norsko

Pravděpodobnost bankrotu: 1,4 procenta
Předchozí umístění: 1.

Přebytek obchodní bilance Norska je za listopad 29,8 miliard norských korun. Situace okolo exportu ze země se jako u jiných zhoršuje. Vývoz v listopadu oslabil meziročně o 15,3 procenta na 65,39 miliardy norských korun. Dovoz si také pohoršil, konkrétně o 8,4 procenta na 35,63 miliardy.

 

Právě se děje

Další zprávy