To se ještě nestalo, Německo udalo dluhopisy bez dluhu

Tomáš Fránek
9. 1. 2012 17:20
Investoři koupili německé dluhopisy, na kterých nic nevydělají
Foto: Reuters

Berlín - Investoři poprvé od začátku dluhové krize koupili od Německa půlroční dluhopisy za miliardy eur se záporným výnosem.

Je to husarský kousek, investoři tak byli ochotní si připlatit za to, aby Německu mohli půjčit peníze. „Je to bezprecedentní krok," uvedl mluvčí německé federální finanční agentury. 

Investoři v dnešní aukci získali německé dluhopisy za 6,075 miliardy eur, srazili průměrný výnos 6měsíčních poukázek na mínus 0,0122 procenta.

Záporný výnos z německých dluhopisů signalizuje to, že investoři hledají bezpečné místo pro uložení peněz a jsou za to ochotni akceptovat i malou ztrátu.

Podle serveru Patria online bylo v pondělí úspěšné i Slovensko. Ministerstvo financí totiž prodalo 77denní pokladniční poukázky za 237,1 milionů eur, zatímco původní maximální cíl byl stanoven na 150 milionech eur.

Poptávka v aukci dosáhla 482,5 milionů eur a průměrný výnos klesl na 1,4313 procenta oproti 1,8014 procenta v prosincové aukci.

 

Horší byl výsledek maďarské aukce dluhopisů. Trh si za upsání dluhopisů za vládou plánovaných 40 miliard forintů vynutil růst průměrného výnosu na 7,77 procenta ze 7,24 procenta v aukci na konci listopadu.

Ministerstvo financí tak za půjčku podle agentury Bloomberg zaplatilo nejvíce za dva a půl roku.

 

Právě se děje

Další zprávy