Tlustý: Zrušil bych společné zdanění

Red eko
31. 10. 2006 13:15
On line rozhovor - Ministr financí Vlastimil Tlustý odpovídal čtenářům Aktuálně.cz. Mluvil o rovné dani, rozpočtu, prodeji ČEZ i svém předchůdci Sobotkovi. Uvnitř: Odpovědi
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

V budově Poslanecké sněmovny hodinu a pár minut k tomu Vlastimil Tlustý čelil otázkám, které se týkaly také jeho minulosti.

O ekonomických reformách, které ODS slíbila, řekl, že je spustí okamžitě poté, co jeho strana dostane možnost je prosadit. "Refomy jsem připravil tak, aby mohly nabýt účinnosti od 1. ledna následujícího po termínu voleb, ve kterých získáme mandát k jejich realizaci," řekl.

"Společné zdanění manželů, který prosadila sociální demokracie, má velmi zajímavý vztah k rovné dani. Podstatou společného zdanění manželů je totiž odstranění nebo zmírnění daňové progrese (rostoucích sazeb) pro speciální skupinu obyvatel, tj. rodiny s dětmi, v nichž jeden z partnerů vydělává výrazně více než druhý. Podstatou rovné daně je zmírnění daňové progrese pro všechny," odpověděl Tlustý na otázku týkající se společného zdanění.

Ministr financí Vlastimil Tlustý
Ministr financí Vlastimil Tlustý | Foto: Ludvík Hradilek
Rozpočet prošel, ČSSD zvedla ruku proRozpočet prošel v prvním čtení. Ze 179 poslanců bylo pro 155, proti 23.  Poslanci ČSSD přes počáteční výhrady zvedli ruku pro.

Odpovězeno: 31. 10. | 12:05Autor: LaHire

Otázka: Co vlastně děláte v této vládě? Ještě v srpnu jste tvrdil, že do toho nepůjdete, když nebudete moci prosadit své reformy...

Vlastimil Tlustý: Dobrý den, vážení tazatelé.

Dělám, co mohu. V této chvíli přípravné kroky k reformám. Zahájil jsem práce na třech významných projektech:
1) zjednodušení základu daně z příjmů fyzických i právnických osob, aby byla tato daň ve stavu, který by umožnil rychlý přechod na tzv. rovnou daň
2) zavedení jediného výběrního místa pro všechny daně, cla, sociální pojištění a zdravotní pojištění, součástí tohoto nového systému by bylo i zavedení účtu občana a podniku u státu, na kterém by byla vidět celá historie finančních vztahů včetně sociálních dávek, subvencí apod.
3) restrukturalizace státního rozpočtu podle jednotlivých "služeb státu", která umožnípřesné vyhodnocení efektivnosti jednotlivých činností státních organizací.

Odpovězeno: 31. 10. | 12:07Autor: Code

Otázka: Kdo teď bude sestavovat rozpočty, když jset vyhodil Janotu? Bylo to opravdu nutné, takového doborníka budete jen těžko hledat?

Vlastimil Tlustý: Na každém úřadu a v každé firmě může být pouze jeden skutečný šéf a je mi opravdu velmi líto, že to můj bývalý náměstek nepochopil. Rozpočet bude sestavovat nový náměstek Ing. Hejduk, kterého jeho předchůdce do této funkce doporučil.

Odpovězeno: 31. 10. | 12:09Autor: Killer

Otázka: Ještě před rokem jste se stavěl výrazně proti přímému prodeji pohledávky za Svitem Zlínu. Nyní jako ministr jste naopak tento návrh úspěšně předložil vládě? Co vás přimělo ke změně názopru, když původní podmínky jsou stále stejné?

Vlastimil Tlustý: Nejenom před rokem, ale vždy jsem se stavěl a stavím proti přímým prodejům za netržní cenu. Pokud město Zlín a jeho představitelé změnili názor a souhlasí s prodejem za tržní cenu na základě dvou znaleckých posudků, nemám nic proti.

Odpovězeno: 31. 10. | 12:10Autor: Forte

Otázka: Vyvodíte z kauzy zmizelé půlmiliardy z ČKA nějakou osobní zodpovědnost? Jak daleko ostatně je vyšetřování?

Vlastimil Tlustý: Generální ředitel ČKA mě ujistil, že pokračují práce na navrácení těchto peneěz ze zahraničí. Personální odpovědnost již vyvodil můj předchůdce.

Odpovězeno: 31. 10. | 12:12Autor: Richard

Otázka: Pane Tlustý, na kolik jste si přišel tím výkřikem do tmy o prodeji akcií ČEZU ?? Nikdy nepochopím jak může ministr financí takovým způsobem ohrozit investice investorů na vlastním kapitálovém trhu toto bylo velice amatérské, ovšem pokud za tím nebyl zisk nějaké skupiny .. měl byste být vyšetřován

Vlastimil Tlustý: Záměr státu prodat zanedbatelnou část akcií (5 - 10 %) společnosti ČEZ je nezbytným krokem pro vyrovnání bilance státního rozpočtu na příští rok. Na oznámení tohoto záměru neshledávám nic, co by mohlo být předmětem jakéhokoli vyšetřování. O formě prodeje těchto akcií rozhodne vláda.

Odpovězeno: 31. 10. | 12:16Autor: Michal V.

Otázka: Mrzi me na ODS a konkretne na vas, ze oproti predvolebnim slibum ustupujete od reforem a nesnazite se o stridmou rozpoctovou politiku (napr. navrhy snizit spotrebni dan na benzin a mene zvysovat spotrebni dan na tabakove vyrobky atd.). Na politicky pat to vsechno svadet nemuzete. A co oddaleni eura?

Vlastimil Tlustý: Témeř vše z toho, co uvádíte, nám opravdu zanechala vláda Jiřího Paroubka (návrh státního rozpočtu s původním deficitem 173 miliard Kč opticky sníženým na 88, návrh na velké zvýšení ceny cigaret, zablokování jakýchkoli reforem, odložení termínu pro přijetí eura). Návrh na snížení spotřební daně na pohonné hmoty na úroveň minimální sazby stanovené EU je návrh, který je v souladu s programem ODS a je předkládán opakovaně již poněkolikáté.

Odpovězeno: 31. 10. | 12:17Autor: JT

Otázka: Jak je možné, že středočeská ODS místo vás pošle jako kandidáta na místopředsedu pana Bendla, který nic pro ODS ani pro střední čechy nedělá, jenom tančí mezi hroby našich legionářů.

Vlastimil Tlustý: I když jsem v některých věcech vůči kolegovi Bendlovi také kritický, to, co píšete, není objektivní hodnocení. Zbytek bez komentáře.

Odpovězeno: 31. 10. | 12:19Autor: martin

Otázka: Dobrý den,
chci se zeptat, zda je nějak ohroženo plánované zvýšení rodičovského příspěvku od 1. ledna 2007. Děkuji

Vlastimil Tlustý: V Poslanecké sněmovně není projednáván žádný zákon a nepadl ani žádný návrh na změnu zvýšení rodičovského příspěvku od 1. 1. 2007. Jeho platnost tedy není nijak ohrožena.

Odpovězeno: 31. 10. | 12:21Autor: Ales Maly, Kladno

Otázka: Dobry den, myslite, ze dojde k dohode o duhove koalici a pro vas tam zustane moznost zavest rovnou dan? nebo se bude muset pockat do nejakych voleb?

Vlastimil Tlustý: Současná politická situace blokuje zavedení jakýchkoli skutečných reforem a je zajímavé si všimnout, že ačkoli všechny politické strany hovoří o jejich nezbytnosti, některé z nich je nechtějí umožnit. To platí i o rovné dani. V tuto chvíli vše nasvědčuje tomu, že východiskem bude shoda na konání předčasných voleb v příštím roce a jejich výsledek rozhodne o tom, zda reformy skutečně začnou.

Odpovězeno: 31. 10. | 12:22Autor: Vladimír

Otázka: Pane ministře. Stále si pletete minimální mzdu se životním minimem? A nebylo by možné se podívat, jestli někde neleží ještě alespoň 10 miliard?

Vlastimil Tlustý: Nepamtuji se, že bych si tyto pojmy pletl. V návrhu mých reforem jsou oba nahrazovány tzv. státem zaručeným příjmem, a to je asi důvod vaší otázky.

Odpovězeno: 31. 10. | 12:23Autor: Jaroslav P.

Otázka: Dobrý den pane ministře,

Cítite se být zodpovědný za rozpočet státu podobně , jako otcové našich rodin nebo k rozpočtu a financím státu máte jiný vztah?
Děkuji

Vlastimil Tlustý: Cítím se zodpovědný za úpravy návrhu státního rozpočtu, které jsem předložil vládě Mirka Topolánka a které ho mění oproti návrhu státního rozpočtu tak, jak ho zanechala vláda Jiřího Paroubka.

Odpovězeno: 31. 10. | 12:24Autor: Jakub Konecny

Otázka: Jak tipujete, ze dopadne jednani o vlade, ktere se ted znovu rozjelo? Kdo bude premier? Budete vy ministr financi?

Vlastimil Tlustý: Kdybych znal odpovědi na tyto otázky, měl bych před sebou velmi výnosnou budoucnost jasnovidce.

Odpovězeno: 31. 10. | 12:28Autor: kay

Otázka: Dobrý den, pracuji v jako soc. pracovnice na odboru soc. péče o rodiny s dětmi.Zajímá mě, zda je možné, že bude nový zákon o sociální péči ještě posunut. Nejen že jsou v něm faktické chyby a v reálu je nepraktický a nesrozumitelný,ale také neušetří žádné peníze a nyní bude vyžadovat obrovské výdaje.

Vlastimil Tlustý: Důsledky tothot zákona skutečně zanmenají zvýšení výdajů - dluhu státního rozpočtu na příští rok o miliardy. Doplnění položky "rezervy na dsůedky účinnosti zákona o státní sociální péči" ve výši 4 miliardy korun je právě jednou ze změn, kterou jsem ve státním rozpočtu na příští rok učinil. Pro zajímaost, minulá vláda, ačkoliv tento zákon sama prosadila, na jeho finanční důsledky ve státním rozpočtu zcela zapomněla, a tím ohrozila činnost ústavů sociální péče a dalších podobných zařízení v příštím roce. Přes pravdivost vašich obav není v parlamentu projednávána žádná změna ani odložení účinnosti tohoto zákona.

Odpovězeno: 31. 10. | 12:33Autor: J. Paroubek

Otázka: Kdy počítáte se zavedením ekonomických reforem? Jaký máte názor na koexistenci společného zdanění manželů a vašich reforem?

Vlastimil Tlustý: Refomy jsem připravil tak, aby mohly nabýt účinnosti od 1. ledna následujícího po termínu voleb, ve kterých získáme mandát k jejich realizaci. Tzv. společné zdanění manželů, který prosadila sociální demokracie, má velmi zajímavý vztah k rovné dani. Podstatou společného zdanění manželů je totiž odstranění nebo zmírnění daňové progrese (rostoucích sazeb) pro speciální skupinu obyvatel, tj. rodiny s dětmi, v nichž jeden z partnerů vydělává výrazně výše než druhý. Podstatou rovné daně je zmírnění daňové progrese pro všechny. Zmíněný zvláštní vztah spočívá v tom, že mi není jasné, proč pro sociální demokraty není pro všechny dobré to, co je dobré pro některé.

Odpovězeno: 31. 10. | 12:34Autor: Karel Bernášek

Otázka: Jsem policista.Pokud znáte odpověď, zajímalo by mě, jaký objem prostředků předpokládá státní rozpočet na mzdy příslušníků bezpečnostních sborů. Jaká bude struktura mzdy a o kolik se průměrně zvedne mzda měsíčně u jednotlivců. Děkuji za odpověď a gratuluji k výsledku ve volbách.

Vlastimil Tlustý: Státní rozpočet na příští rok počítá s růstem mezd ve státní a veřejné sféře o 5 %, u policistů a příslušníků bezpečnostních složek je to více než 7 %, a to v důsledku zavedení nového služebního zákona. Jedná se samozřejmě o průměrné údaje.

Odpovězeno: 31. 10. | 12:38Autor: Petr

Otázka: Jako voliče ODS by mne zajímalo zda jste schopen odhadnout o kolik by byl volební výsledek ODS lepší kdybyste na její kandidátce nebyl vy? Nemyslíte, že někdo s vaším morálním profilem, tj. podivné půjčky, komunistická minulost, atd. by ve špičkové politice jednoduše být neměl?

Vlastimil Tlustý: Volební výsledek kandidátky ODS ve středních Čechách, jejímž jsem byl lídrem, naznačuje, že velká část voličů si umí na tyto otázky učinit vlastní názor. Nikdy jsem neměl žádné podivné půjčky, a to, že chráním své věřitele v souladu se smlouvami a se zákony, je pro některé předost a ne nedostatek. Ke komunistické minulosti jsem se narozdíl od mnoha jiných politiků s mnohem většími závadami na kreditu již mnohokrát vyjádřil. Proti vaší hypotéze, že ODS škodím, stavím hypotézu voličů ve středních Čechách.

Odpovězeno: 31. 10. | 12:43Autor: Plzenak

Otázka: Proc jste jeste nerozkryli vsechny ty prusvihy, co na mf udelali za poslednich par mesicu sobotka a jeho namestek goldemund? co treba ekologicke skody, zasantrocene penize z evropskych fondu, instalovani do lukrativnich funkcich ve statnich firmach a dalsi?

Vlastimil Tlustý: Děláme opravdu, co můžeme, aby veřejnost znala skutečný stav veřejných financí, a ten je opravdu velmi neradostný. Rozsah nekrytých ekologických škod, které po sobě zanechal můj předchůdce, je neuvěřitelně vysoký a podle posledního materiálu ministerstva financí přesahuje 180 miliard korun. Nízká úroveň čerpání evropských fondů je další zlá okolnost pro ČR. Pro zajímavost uvádím, že bilance mezi ČR a EU za rok 2005 je přibůližně nula, to znamená, že v rozporu se sliby sociálnědemokratických vlád nedochází k přílivu evropských peněz do ČR. K poslední otázce si dovolím uvést, že teprve včera, to je po pěti týdnech od zadání tohoto úkolu, jsem dostal do rukou přehled o "zástupcích", které vyslali moji sociálnědemokratičtí předchůdci do nejrůznějších funkcí.

Odpovězeno: 31. 10. | 12:44Autor: Karel Pokorný

Otázka: Dobrý den pane ministře, domníváte se že od 1.1.2007 bude platit zákon o služebním poměru hasičů, policistů a celníků. Nebude platnost zákona opět z důvodu šetření odložena. Děkuji za odpověď.

Vlastimil Tlustý: Ano, tento zákon vysoce pravděpodobně nabyde účinnosti. V parlamentu je projednáván odklad účinnosti tzv. civilního služebního zákona, který se v otázce vyjmenovaných profesí netýká.

Odpovězeno: 31. 10. | 12:45Autor: Jakub

Otázka: Pane ministře. Myslíte že je účelné vyhazovat chytré lidi a dávat na jejich místo lidi "méně chytré? Myslíte si, že tím pádem vyniknete?

Vlastimil Tlustý: Jestli je pro mne něco charakteristické, tak je to to, že se chytrých lidí nebojím a pro chytrost jsem nikdy nikoho odnikud nevyhodil.

Odpovězeno: 31. 10. | 12:46Autor: mam.lass

Otázka: Pane Tlustý, moc Vám fandím. Fandím stejně tak i Vašim kolegům jež byli chvíli ministry. Takovou vládu bych si dokázal představit na celé 4 roky. Držte se!

Vlastimil Tlustý: Děkuji za podporu. Pro takové jako vy politiku dělám.

Odpovězeno: 31. 10. | 12:46Autor: Petr T.

Otázka: Je pravda, ze ministerstvo misto sobotky ridil ve skutecnosti odvolany namestek Janota?

Vlastimil Tlustý: Vše tomu nasvědčuje.

Odpovězeno: 31. 10. | 12:50Autor: Mimozemstan

Otázka: Ve volbach jste sliboval teorie o snizeni dani, penezence a kolecku. Po Vasem nastupu na min. jste ani jedinou reformu dokonce ani nenavrhl. Na misto toho jste se venoval reforme 12 bodoveho systemu pro ridice. Nemel by jste radsi venovat doprave a prenechat misto odbornikum na ekonomii?

Vlastimil Tlustý: Z vaší otázky je patrné, že narozdíl ode mne neberete v úvahu existenci objektivní reality, a tou je, že dosud 100 hlasů poslanců KSČM a ČSSD zablokovalo nejenom vznik vlády, ale i jakoukoli normální práci včetně reforem. Tyto reformy zůstávají pilířem politiky ODS a pouze čekají na mandát, který nám ale asi vy, jak vyvozuji z formulace vaší otázky, nedáte.

Odpovězeno: 31. 10. | 12:52Autor: J:P:

Otázka: Už v minulosti mněl parlament schválit vyrovnaný rozpočet.

Vlastimil Tlustý: Na české politické scéně již před osmi lety zvítězili sliby a dluhy a ještě dnes se úspěšně brání. K vyrovnanému rozpočtu vede dlouhá cesta, která začíná reformami. POkud nezvítězí zdravý rozum a mandát nedostanou strany, které je provedou, vyřeší se krize českých veřejných financí "samospádem", který je ovšem mnohem nákladnější a bolestnější než reformy.

Odpovězeno: 31. 10. | 12:58Autor: XXL

Otázka: Pane Tlustý, jeden můj kamarád živnostník říká.Musím volit ODS neboť krátím daně, okrádám stát.Přiznávám jen to co musím a rodina bere soc. dávky. ODS o mě mluví jako o pilíři ekonomiky a dělá vše pro to, aby mě stát neotravoval a já mohl v klidu okrádat.Proč ODS vadí jen lidé na soc. dávkách.

Vlastimil Tlustý: Při 250 besedách, které jsem absolvoval od května 2005 do května 2006 jsem dělal neformální průzkum poměru peněz v bílé a šedé zóně u profesí nakládajících s hotovostí. Dospěl jsem k výsledku, že díky vysokému zdanění a vysokému zdravotnímu a sociálnímu pojištění, je tento poměr 1:1. Hrajeme tedy v ČR zajímavou hru, při které jsou obrovské částky skryty před zdaněním. Právě proto je smysluplné zásadně snížit výši daní a pojištění, protože nižší sazbu vykompenzuje převod nezdaněných peněz ke zdaněným. Dokonale to dokazují výsledky výběru daně z příjmu od tzv. osob samostatně výdělečně činných. Vláda ČSSD podnikla kroky ke zvýšení jejich daňové zátěže (zavedla tzv. minimální daň) a výsledkem je znatelný pokles výběru této daně. Chcete-li jednoduché vysvětlení pro tento, pro sociální demokraty nepochopitelný efekt, zní takto: Občané ČR se vyznačují vysokým intelektem a chcete-li po nich moc, nedají vám nic.

Odpovězeno: 31. 10. | 13:05Autor: Jarda , Most

Otázka: Pane ministře,
sociální výdaje státu jsou největší položkou státu. Peníze by měly být rozdávány s motivací dalšího pokroku v sebezaopatření se. Jakou vidíte motivaci pro příjemce těchto dávek v dnešní podobě??

Vlastimil Tlustý: Hlavním problémem sociálních výdajů českého státu opravdu není to, že jsou rekordně vysoké (nárůst příjmu státního rozpočtu v příštím roce spolknou výlučně sociální výdaje), ale zejména to, že sociální systém motivuje určité příjmové a sociální skupiny k racionálnímu přechodu z práce do nezaměstanosti. často zmiňuji příklad mladého manželského páru, který mi na otázku, jak se mají a co dělají ústy hlavy rodiny, tj. manželky, odpověděl: "Máme se výborně, já jsem na mateřské a manžela jsem nechala doma. Teď když je nezaměstnaný, máme víc penez, než když pracoval." Tato odpověď není důkazem zvrácenosti této rodiny, ale zvrácenosti systému, který mnoho občanům ČR ekonomicky motivuje k tomuto společensky negativnímu rozhodnutí. Základním prvkem mnou navrhovaného systému, tzv. státem zaručeného příjmu proto je, že hlavní sociální dávka není alternativou k výdělku jako dosud, ale s výdělkem se sčítá, přičemž výše státem zaručeného příjmu pozvolna klesá s výší výdělku. V tomto systému by výše uvedená toho svého doma nenechala.

Děkuji vám všem za vaše otázky a těším se na další komunikaci s vámi.
V. Tlustý

 

Právě se děje

Další zprávy