Tisk: Nova Group prodělala v roce 2010 bezmála miliardu

ČTK ČTK
23. 5. 2012 7:04
O rok dříve prodělala skupina 235 milionů
Financemi Novy zamávala například koupě agentury Mediafax od šéfa Adriana Sarbua
Financemi Novy zamávala například koupě agentury Mediafax od šéfa Adriana Sarbua | Foto: www.Médiář.cz

Praha - Ztrátou 929 milionů korun skončilo v roce 2010 hospodaření skupiny Nova, napsal deník E15 s odvoláním na konsolidovanou účetní závěrku.

Skupina v roce 2010 zahrnovala kromě televize i produkční firmu Media Pro Pictures, slovenskou televizi Markíza, agenturu Mediafax nebo internetové firmy Blog.cz a Jyxo.

O rok dříve prodělala Nova Group 235 milionů. Kumulovaná ztráta v letech 2008 až 2010 činila 1,92 miliardy. Čísla za minulý rok doposud zveřejněna nebyla.

Zástupci mateřské CME propad v hospodaření připisují především tehdejšímu vývoji ekonomiky.

"Nárůst ztráty za rok 2010 byl způsoben meziročním poklesem tržeb z důvodu negativního vývoje televizního trhu a vývojem kurzových rozdílů. Navíc v roce 2009 byl výsledek pozitivně ovlivněn prodejem majetkového podílu, který se neopakoval v roce 2010," uvedla mluvčí CME Romana Wyllie.

V roce 2009 CET 21 prodala 40procentní podíl v německé firmě Innova Film. Podle Wyllie i přes minusový výsledek zůstalo cash flow CET 21 pozitivní.

CME nemusí tratit

V hospodaření skupiny za rok 2010 se podle listu projevila i akvizice agentury Mediafax, kterou CET 21 koupila od svého šéfa Adriana Sarbua za jedno euro. Ještě před tím Sarbu musel ztrátový podnik oddlužit částkou přes 200 milionů korun. I tak se do účetnictví Novy dostala jednotka, která ročně produkovala ztrátu až sto milionů.

I přes vysokou ztrátu českých a slovenských aktivit nemusí CME na Nově tratit. Televize každoročně splácí úvěr od firmy CME Investments. V roce 2010 činil úrok přes 930 milionů. Kromě toho ve stejném roce Nova jako mimořádnou splátku úvěru poslala do CME 2,75 miliardy korun.

Ztrátové hospodaření logicky vedlo v Nova Group k úsporným opatřením. "Došlo k zeštíhlení a zefektivnění procesů. Hlavním zaměřením bylo další posilování lokální produkce, tedy oblíbených seriálů (Ordinace, Ulice), a představili jsme i nové programy (Expozitura, Okresní přebor) a další řadu ČeskoSlovenské Superstar," řekla deníku Wyllie.

 

Právě se děje

Další zprávy