Tisk: Koalice zvažuje kvůli důchodové reformě 20% DPH

ČTK ČTK
14. 2. 2011 8:08
Snížená sazba by platila pro léky a teplo
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Koaliční vyjednávání o změnách sazeb DPH kvůli získání peněz na financování důchodové reformy se posouvají k jednotné sazbě 20 procent na všechno.

Informují o tom Lidové noviny.

"Není to vyloučená věc. Záleží na celé řadě dalších opatření, například jestli bude jedna sazba, dvě sazby, do jaké míry se sníží odvody u zaměstnavatele," řekl listu ministr financí Miroslav Kalousek.

Mírně vyšší sazba, ale dvě výjimky na základní životní potřeby jsou údajně vstřícným krokem pro Věci veřejné.

Svým voličům nejdřív slibovaly, že nedopustí zvýšení DPH u základních potravin. Pak ustoupily s podmínkou, že se v rámci reformy důchodů zavedou nové slevy na děti ze sociálního pojištění.

Výjimky na teplo a léky

Chudším lidem a současným seniorům by se vyšší útraty vyrovnaly vzestupem sociálních dávek a penzí. K tomu by se měly přidat právě výjimky na teplo a léky.

Obojí je navíc pro chudší rodiny důležitější než potraviny, kde se dá očekávat, že ani po vzestupu DPH ceny kvůli silné konkurenci příliš neporostou.

Milionu domácností, které mají vytápění z centrálních tepláren na uhlí, totiž od roku 2013 stoupnou účty o desítky procent, protože teplárny si budou muset, na rozdíl od těch, které spalují plyn, kupovat emisní povolenky.

Nynější sazby DPH jsou deset a 20 procent. Snížená sazba DPH se podle zákona nyní využívá například u potravin, léků, ubytovacích služeb, knih, hromadné dopravy, kultury nebo sociální péče.

Zda se podaří prosadit zavedení jednotné sazby DPH, závisí na dohodě ODS a TOP 09 s Věcmi veřejnými. Nejmenší vládní strana se profiluje jako zastánkyně sociálně citlivější politiky. Až dosud se nejčastěji hovořilo o jednotné DPH na všechno zboží a služby od ledna příštího roku ve výši 19 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy