Tisíc obcí vyvěsilo vlajky proti příliš bohaté Praze

Karel Toman
1. 11. 2011 19:30
Venkov si asi od Nového roku o pět miliard nepřilepší, Nečas novelu vládě nepředložil
Foto: Karel Toman

Zlín - Další protesty za spravedlivější rozdělení daní spustily malé obce a města.

V úterý 1. listopadu totiž vypršela lhůta, kdy měla být novela, kterou by si přilepšily zhruba o pět miliard korun ročně, předložena vládě. Nestalo se.

Asi tisícovka obcí a měst proto v úterý podle organizátorů protestu po celé zemi vyvěsila bílé vlajky požadující odstranění nepoměru v distribuci daňových příjmů. Hlavní město dnes na hlavu bere 4,5 krát víc než malá obec.

Na konci listopadu pak starostové zvýší tlak i na své místní poslance.

"Premiér dal veřejně závazek, že do konce října předloží jednací materiál k rozpočtovému určení daní na vládu. Starostové budou tedy protestovat, že tento slib nesplnil," řekl tajemník Sdružení místních samospráv Tomáš Chmela.

Obce se bojí o rozpočty v hrozící krizi

Malé obce a města totiž doufaly, že novela zákona o rozpočtovém určení daní z pera ministra financí Miroslava Kalouska (TOP09), která má obecním pokladnám výrazně přilepšit, začne platit už od nového roku. Tato jejich naděje se teď ale rozplývá.

"Náš původní předpoklad a požadavek, aby byla novela platná a účinná od 1. ledna 2012 je už teď prakticky vyloučený. A to je pro obce průšvih, protože další rok pro ně může být kvůli vývoji ekonomiky velmi krizový," upřesnil Chmela.

"V tuto chvíli není návrh zákona o rozpočtovém určení daní na programu příštího jednání vlády," sdělil Aktuálně.cz mluvčí vlády Jakub Stadler.

"Vlajku nesundám, dokud premiér slib nesplní, ať občané vidí, jak to v našem státě chodí," zdůrazňuje například starosta Karel Ferschmann, starosta Němčovic na Plzeňsku.

Obce a města si vlajku kupovaly na vlastní žádost, celkem jich bylo prodáno na 1500. Sdružení místních samospráv čeká, že budou vyvěšeny zhruba v tisícovce obcí a měst.

Podívejte se, jak 116 starostů v Litovli protestovalo za spravedlivější dělení daní

Spočítejte si, kolik vaše obec získá

Tlak na vládu chtějí starostové stupňovat dál.

Sdružení například spustilo web Obcelidem.cz. Lidé na něm v příslušné kolonce mohou vyplnit název své obce a dostanou ihned sumu, o kolik ročně by byl její rozpočet vyšší, kdyby prošel návrh novely zákona o rozpočtovém určení daní v podobě, jak ji předkládá ministr financí Miroslav Kalousek.

Na konci formuláře pak mohou žádost o podporu Kalouskova návrhu automaticky odeslat starostovi příslušné obce.

V týdnu na přelomu listopadu a prosince pak chystají starostové v každém kraji veřejné setkání s poslanci a senátory. "Poslanci a senátoři tak budou donuceni sdělit své stanovisko k novele starostům," vysvětluje Chmela.

"Termín je stanovený na takzvaný poslanecký týden v regionech, kdy jsou poslanci ve svých volebních obvodech. Kdo nepřijde, může se mu to potom vymstít, protože lidé to velmi citlivě vnímají. Pokusně jsme to udělali v Královéhradeckém kraji a zákonodárci přišli. Dorazilo i 130 starostů," tvrdí Chmela.

Kalouskova "levičácká" novela

Foto: Karel Toman

Daňový příjem na jednoho občana Prahy je podle současných zákonů kolem třiceti tisíc, zatímco malá obec dostane na necelých sedm tisíc na hlavu, tedy 4,5krát míň. Města, v nichž žije 20 procent obyvatel, si tak rozdělí 45 procent příjmů.

Kalouskův návrh má tento nepoměr snížit na trojnásobek, což je nejzazší kompromis, kam hodlají menší obce a města zajít. Čtyři velká města - Praha, Brno, Ostrava a Plzeň - by ale kvůli tomu přišly celkem o pět miliard ročně. Praha o 2,2 miliardy, zbylá tři města pak každé o 900 milionů.

Kalouskův návrh tak dělá problémy v koalici. Proti už se totiž postavila ODS, která jej ústy premiéra Petra Nečase označila za "levičácký" a "jánošíkovský."

Někteří starostové ODS proto iniciativu za spravedlivější RUD otevřeně nepodporují, i když by to rádi udělali. "Čekáme na to jak na smilování," řekl Aktuálně.cz před časem radní za ODS jedné dvoutisícové obce. V podobné pozici se přitom mohou ocitnout i poslanci ODS. Tlak Sdružení místních samospráv tak nepřímo míří hlavně na ně.

 

Právě se děje

Další zprávy