Tisíc lidí neztratí práci, porcelánky mají kupce

Veronika Skálová Veronika Skálová
25. 3. 2009 13:53
Čtyři zbývající závody porcelánky koupila firma Hengis.
Jak nový majitel se závody naloží není jisté.
Jak nový majitel se závody naloží není jisté. | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Budoucnost čtyř závodů zkrachovalé společnosti Karlovarský porcelán je už jasná. Věřitelský výbor společnosti rozhodl, že je prodá plzeňské firmě Hengis.

Informovala o tom ČTK s odvoláním na insolvenčního správce Tomáše Čermína. Cenu, za niž byly čtyři zbývající provozy prodány nechtěl zveřejnit.

Společnost Hengis má jako předmět svého podnikání v obchodním rejstříku zapsaný pronájem nemovitostí, bytů a nebytových prostor.

Podle insolvenčního správce má být výroba v závodech zachována. Určitě však výroba nepřejde plynule pod novou značku. Generální ředitel Karlovarského porcelánu už dříve uvedl, že je to nemožné a výroba v závodech skončí s letošním březnem.

I kvůli zachování pracovních míst trvalo rozhodování věřitelského výboru tak dlouho. Podle Čermína bylo zájemců několik a výbor se snažil jejich nabídky jednáním co nejvíc navýšit.

„Upravená, tedy podstatně zvýšená nabídka společnosti Hengis byla pro věřitelský výbor nejvýhodnější. Rozhodování bylo komplikované, protože nerozhodovala jen cena, ale i snaha o zachování výroby a zaměstnanosti," řekl Čermín pro ČTK.

Budou nezaměstnaní. Snad jen pár týdnů

Insolvenční správce nicméně potvrdil, že několikatýdenní odstávka bude nutná. Pro 1100 zaměstnanců, kteří v lednu dostali výpověď a na konci března měli v závodech skončit je to i tak dobrá zpráva.

„Jestli nový vlastník zachová výrobu, budeme velice rádi. Když jsme to přežili půl roku, tak už těch pár týdnů odstávky vydržíme," uvedla šéfka odborů Karlovarského porcelánu Marcela Dubová. Dobu odstávky podle ní přečkají lidé v evidenci na úřadech práce. A budou doufat, že o ně bude mít nový vlastník zájem.

 

Věřitelé a zájemci o odkup zbývajících čtyř závodů firmy, která se proslavila růžovým ručně malovaným porcelánem.

Ten se vyráběl především v pobočce v Chodově, kterou v polovině března koupila za 25,6 milionů korun společnost Epiag Lofida - Porcelán CZ Dalovice.

Společnost Hengis nyní koupila zbývající továrny v Nové Roli, Klášterci, Lesově a provoz sítotisku. Karlovarský porcelán je v konkurzu od loňského prosince. Jeho dluhy dosáhly 1,4 miliardy korun, z toho 416 milionů byl nesplacený úvěr.

 

Právě se děje

Další zprávy