Tichý oddíl Leo Expressu: z luxusní třídy zmizí hluk

Tereza Holanová Tereza Holanová
13. 8. 2013 10:40
Nová pravidla pro Premium Class začínají platit toto úterý
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Z nejdražší třídy vlaků Leo Express zmizí od tohoto úterý hluk. Soukromý dopravce totiž ve všech svých spojích nově zavádí svoji Premium Class jako tichý oddíl.

"Budou tu omezené veškeré hlasité projevy, například telefonování, dětský křik, hlasitá hudba," oznámila společnost na svém Facebooku.

Cestující musí v tichém oddílu přepnout mobilní telefon na tichý režim, pokud si potřebují zavolat, mohou využít prostor za třídou Premium. "Ke sledování filmů a poslechu hudby využít sluchátek, vyvarovat se hlasité konverzace a křiku," znějí další pokyny.

Na dodržování pravidel budou dohlížet stevardi. Pokud zákazník pravidla opakovaně poruší, mohou jej přesadit do některé z nižších tříd bez nároku na kompenzaci, varuje Leo Express.

"Tato změna proběhla na základě přání klientů a jejich podnětů," tvrdí zástupci firmy. Luxusní třídou podle nich jezdí hlavně manažeři na své obchodní cesty.

Premium Class je jednou ze tří tříd, které mohou zákazníci v černých vlacích využívat. Jízdenka do tohoto oddílu na trase Praha-Ostrava začíná na 749 korunách, při nákupu na poslední chvíli ale zákazník zaplatí i 1050 Kč. V každém vlaku nabízí dopravce, který vstoupil na nejvytíženější trasu v Česku v prosinci 2012, šest takových míst.

Z konkurentů nabízejí tiché oddíly pouze České dráhy, a to v Expresech a ve vlacích SC Pendolino. "Tuto novinku zavádíme na základě podnětů řady našich cestujících, kteří si přejí cestovat v klidném prostředí," uvedli na podzim 2011 zástupci státního podniku.

RegioJet tuto službu zatím v nabídce nemá, podle jeho mluvčího Pavla Hally ji ale oficiálně nepotřebuje vzhledem k tomu, že se v jejich vlacích nacházejí kromě otevřeného prostoru i kupé. "Pokud chce tedy cestovat pohromadě například rodina nebo lidé, kteří mají jednání, mohou si zarezervovat celou čtyřku," říká.

 

Právě se děje

Další zprávy