Těžba uhlí v Dole Paskov po 53 letech skončila. Poslední vyfárali, tisíc lidí odchází

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 31. 3. 2017 9:30
Z dolu společnosti OKD, která je v úpadku, ráno vyfárala poslední směna. Těžba končí v rámci úsporných opatření, firmě už se nevyplatí. Uhlí se v dole začalo těžit v roce 1964, horníci z něj od té doby vyvezli více než 46 milionů tun uhlí.
Loučení na Dole Paskov
Loučení na Dole Paskov | Foto: ČTK

Staříč - V Dole Paskov na Frýdecko-Místecku se dnes přestalo dobývat černé uhlí. Z dolu společnosti OKD, která je v úpadku, ráno vyfárala poslední směna. Vytěžené uhlí nyní putuje do úpravny, na dole začíná útlum.

Důl Paskov, který se v posledních dvou letech nazývá Důlní závod 3, má dvě šachty: Staříč a Chlebovice. Uhlí se v dole začalo těžit v roce 1964, horníci z něj od té doby vyvezli více než 46 milionů tun uhlí. Společnost OKD končí těžbu v Dole Paskov z ekonomických důvodů, těžba se nevyplácí a škodí hospodaření celého podniku, který je od loňska v úpadku.

Uzavřením Dolu Paskov končí těžba v celé ostravské části někdejšího Ostravsko-karvinského revíru. Z Dolu Paskov k dnešnímu dni odchází 1030 zaměstnanců, 183 horníků přejde do dolů OKD na Karvinsko. Většina lidí ale tuto nabídku odmítla. "Do insolvenční firmy, která nemá žádnou jistotu? Oni můžou 15. dubna zbankrotovat. Kdo tam půjde? Takže my máme už robotu najitou. Já už v pondělí nastupuju do Tatry," řekl agentuře ČTK jeden z horníků.

Přes 300 lidí bude v dole dál pracovat na jeho útlumu. "Tým konzervačního režimu bude v podzemí zajišťovat nezbytné technické práce a kontrolní činnost, které s útlumem dolu a zajištěním bezpečnosti úzce souvisejí. Jedná se především o větrání, odvodňování, demontáž strojů a zařízení a postupné uzavírání jednotlivých částí dolů," řekl mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Na Karvinsko nejdeme

Firma nabídla pěti stovkám odcházejících zaměstnanců příspěvek až 80 000 korun za to, že půjdou z Frýdecko-Místecka pracovat do karvinské části revíru. Většina horníků ale na Karvinsko jít odmítla, byl mezi nimi například i Roman Pastrňák, který v dole pracoval 26 let. Nechtěl dojíždět. "To už bych měl daleko. Zkusím něco jiného, uvidíme. Udělám si řidičák a budu jezdit autem. Je to zvláštní, ale co člověk nadělá," řekl agentuře ČTK.

Také Michal Vaněk, který na šachtě dělal pět a půl roku, změní úplně obor a vrátí se k profesi číšníka, v níž se vyučil. V dole dělal většinou zámečníka. "Na poslední chvíli nás dali všechny do rubání, tak jsme tam pomáhali. Nejsem vyučený zámečník. Tady jsem se naučil zámečničinu a ta důlní zámečničina by mi na povrchu asi byla k ničemu. A dostal jsem dobrou nabídku jako číšník, tak jsem neváhal, ta práce mě baví," řekl Vaněk.

Práce v dole pro něj ze začátku byla náročná, ale říká, že to je jen otázka zvyku. Na Karvinsko ale nechce, pět a půl roku v dole mu stačilo, a taky kvůli dojíždění. V dole podle něj poslední léta panovala hlavně nejistota. "Nikdo nevěděl, co bude dál. Nikdo si nemohl vzít úvěr na auto, na barák, protože nevěděl, jestli ho za rok vyhodí, nebo ne. To je i můj případ," řekl Vaněk. Dodal, že hodně pomohlo schválení příspěvku až 8000 korun měsíčně pro propuštěné horníky, o němž loni rozhodla vláda.

Marek Lekeš pracoval v Dole Paskov 15 let na čele štoly. "Jednou něco končí, jednou začíná. Bohužel. Není to ale nic příjemného," řekl před svým posledním fáráním. V posledních letech podle něj byla na dole špatná atmosféra. "Banda nevěděla, na čem je, co bude, nebude. Kluci měli hypotéky, všecko. Co teď, že? Když vás propustí, budete s holu prdelu, tak co potom, kdo to za vás bude platit? Teď člověk ví, co bude mít, co nebude mít, a tím to končí," řekl Lekeš.

Do dolů na Karvinsko ani on jít nechce. "Kluci od nás už tam jsou a je to tam o ničem. Finančně jsou tam níž než tady, jsou tam otřesy," řekl. Co bude dál dělat, ještě neví. "Možná, že půjdeme do Škodovky, ti nabírají pořád a určitě tam jsou podmínky a prostředí lepší jak na celé šachtě," řekl Lekeš.

Foto: ČTK

V OKD zůstává 10 tisíc lidí

Celé OKD bude mít po uzavření Dolu Paskov zhruba 10 000 zaměstnanců. Firma je od loňska v úpadku, do potíží ji přivedly klesající ceny uhlí a předluženost.

Od vyhlášení insolvence, kterou navrhlo samo OKD, už firma udělala mnoho úsporných opatření. Jedním je také ukončení těžby v Dole Paskov, který chtěla firma uzavřít už v roce 2013. Postupně se mají zavírat i ostatní doly, poslední z nich pravděpodobně v roce 2023. Dosud posledním dolem, který OKD kvůli nerentabilnosti zavřelo, byl na konci roku 2006 Důl Dukla v Havířově na Karvinsku.

Vládní zmocněnec Jiří Cienciala už dříve uvedl, že Důl Paskov měsíčně generuje ztrátu okolo 100 milionů korun. Po ukončení těžby, dokud se nerozhodne o technické likvidaci dolu, budou podle odborů náklady na jeho udržování činit přibližně 25 milionů korun měsíčně. Útlum dolu by měl přijít asi na 1,3 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy