Těžba plynu na Moravě jede naplno. Víc to už nepůjde

Karel Toman
9. 1. 2009 18:40
Těžba plynu na Moravě jede naplno
Plynoměr na stanici ve Skopje, Makedonie.
Plynoměr na stanici ve Skopje, Makedonie. | Foto: Reuters

Hodonín/ Praha - V dobách krize s dodávkami z Ruska si Česko z vlastních zásob plynem rozhodně nepřilepší. Náš suverénně největší těžař - Moravské naftové doly vlastněné miliardářem Karlem Komárkem - vytěží něco přes půl procenta "zimní" denní spotřeby Česka a tenhle poměr jen tak nevzroste.

Spíš naopak.. "Úspěchem bude udržet úroveň stávající těžby," naznačil mluvčí naftových dolů Dan Plovajko.

Světové zásoby jsou na tom o poznání lépe. "Prokázané, v současné době hospodárně těžitelné zásoby postačující při současné úrovni těžby téměř na 70 let. To je zhruba o 25 let více než u ropy.

Pro Evropu je důležité, že přes 70 % prokázaných světových zásob zemního plynu se nachází na území Evropy nebo v jejím dosahu," píše na svém webu Česká plynárenská unie.

Denní spotřeba České republiky se v zimě pohybuje kolem 50 milionů kubíků zemního plynu. Moravské naftové doly z toho vytěží denně nanejvýš 300 tisíc kubíků. V době krize doly navýšily těžbu na technologické maximum, těžba jede ve dne v noci. A pro firmu je to výhodné. Znamená to zvýšení tržeb o téměř patnáct procent.

Těžba na Moravě už ale neporoste. "Zásoby a ložiska jsou omezené, to je dáno geologickými podmínkami České republiky. Na tom současná situace nic nezmění," vyloučil mluvčí Plovajko, že by místní těžaři mohli nějak výrazněji přispět k řešení krize s dodávkami ruského plynu.

"Každý rok investujeme stamilióny do výzkumu nových ložisek a naším cílem je udržet se na stávající těžbě. Už to bude úspěch," dodal mluvčí pro Aktuálně.cz.

Ve světě je naproti tomu zemního plynu stále dost. Jeho celkové zásoby se odhadují na zhruba 400 bilionů kubíků, což by podle České plynárenské unie při rozvoji těžebních technologií a současné spotřebě mohlo vystačit dokonce až na 190 let.

 

Právě se děje

Další zprávy