Textilní a oděvní firmy propustily v krizi pětinu lidí

Veronika Skálová Veronika Skálová
15. 2. 2010 14:37
Výrobci textilu a oblečení přišli vloni o 11 procent tržeb, zaměstnanost klesla o 22 procent.
Lidé přicházejí v textilním průmyslu o práci neustále od roku 2005. Krize však propouštění urychlila.ů
Lidé přicházejí v textilním průmyslu o práci neustále od roku 2005. Krize však propouštění urychlila.ů | Foto: Reuters

Brno - Firmy působící v tuzemském tetilním a oděvním průmyslu mnoho důvodů k radosti nemají. Vydělávají málo a musejí opět propouštět.

Předběžné výsledky za jedenáct měsíců minulého roku nasvědčují, že tržby v tomto oboru poklesly o více než 11 procent. Textilní výroba a služby se na tom podílejí poklesem o 12,2 procenta, tržby z oděvního sektoru poklesem o 5,9 procenta.

"Situace se nijak nevymyká celkovému vývoji české ekonomiky, i když určité výkyvy jsou vidět," konstatovala Ludmila Hálkovová z Asociace textilního-oděvního-kožedělného průmyslu (ATOK), která čísla dnes představila.

Situace v celé Evropě je podle ní v tomto oboru podobná. Česká republika patří s poklesem tržeb o 11 procent dokonce mezi ty úspěšnější země. Textilním a oděvním firmám se však po celé první pololetí dařilo držet tržby nad úrovní konce roku 2008.

Zlomové bylo třetí čtvrtletí, které přineslo pokles pod tuto úroveň. Už poslední čtvrtletí ale jeví podle asociace známky oživení.

Výrazně však klesala zaměstnanost v oboru. Celkově to bylo za loňský rok o 22 procent, horší byla situace v textilní výrobě, kde ubylo dokonce 29,7 procent zaměstnanců.

Z dat představených ATOK vyplývá, že průměrný počet zaměstnaných osob klesá kontinuálně už od roku 2005. Krize však tento trend urychlila.

"Pokles zaměstnanosti v celém odvětví nelze nazvat jinak než dramatický, a je vyvolán změnou struktury podnikatelských aktivit, směřujících ve větší míře k severoevropskému modelu textilní a zejména oděvní výroby. To má pozitivní odraz v růstu produktivity práce," vysvětlila Asociace ve svém odhadu ekonomického vývoje.

 

Právě se děje

Další zprávy