Těšte se. Krize končí. Na svět čeká růst, vzkazuje OECD

Ekonomika Ekonomika
3. 9. 2009 11:53
Oživení je rychlejší a silnější než se čekalo
Foto: Jan Langer

Paříž - Globální recese podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) právě končí.

V tomto čtvrtletí by se Spojené státy, země eurozóny i skupina G7 jako celek měly vrátit k hospodářskému růstu.

"Ve srovnání s tím, co jsme očekávali ještě před několika měsíci, tu máme teď oživení, které možná přichází o něco dříve a je o něco silnější, protože finanční situace se zlepšila rychleji, než jsme dříve předpokládali," komentoval nový odhad pro agenturu Reuters hlavní ekonom OECD Jorgen Elmeskov.

OECD, která ještě v červnu pro největší ekonomiky světa čekala ve třetím čtvrtletí pokles, nyní odhaduje, že celá G7 zaznamená v celoročním přepočtu již růst o 1,2 procenta. Přitom ve druhém čtvrtletí G7 vykázala pokles o 0,1 procenta.

Spojené státy, které v předešlém čtvrtletí ztratily jedno procento, by měly zaznamenat vzestup o 1,6 procenta a eurozóna by po poklesu o 0,5 procenta měla oživit o 0,3 procenta, z toho Německo o 4,2 procenta. Pro poslední čtvrtletí roku OECD u USA a zemí eura čeká zrychlení růstu na nejméně dvě procenta a celá G7 by měla posílit o 1,4 procenta.

Globální zotavení podle Elmeskova začalo "dramatickým obratem" v Číně a dalších asijských rozvojových ekonomikách. Ekonom organizace však připomněl, že ve druhém čtvrtletí byly ekonomiky po celém světě ještě silně závislé na vládních stimulech a rekordně nízkých úrokových sazbách.


 

Právě se děje

Další zprávy