Tesco stahuje kvůli dioxinu výrobky z německých vajec

Tomáš Fránek
9. 1. 2011 16:41
Zákaz prodeje německého masa zatím zavedly jenom Slovensko a Jižní Korea
Vejce na trhu v Hong Kongu
Vejce na trhu v Hong Kongu | Foto: Reuters

Londýn/Berlín - Britský řetězec Tesco stáhl z prodejen potraviny, při jejichž výrobě byly použity vajíčka z německých farem, které používaly krmivo s rakovinotvorným dioxinem.

Velké Británie je totiž vedle Nizozemska jedinou zemí, kde se zatím podezřelé potraviny objevily. Na ostrovy se tak dostalo v prosinci čtrnáct tun vajíček, které dvě firmy použily především pro výrobu balených dortů pro supermarkety.

Tesco ve Velké Británii a také Irsku stahuje osm různých výrobků především dortů a koláčů. "Jde o jednoznačně preventivní opatření, neexistuje žádné riziko pro zákazníky," uvedl mluvčí společnosti Tesco.

Za pět liber

Stahování výrobků u kterých bylo použito německých vajec, oznámily i další britské řetězce, Sainsbury a Morrisons. Sainsbury dává zákazníkům za vrácení dortů pět liber, podobně jako Tesco upozorňuje, že žádné zdravotní nebezpečí lidem nehrozí.

Britský úřad sledující bezpečnost potravin uvedl, že pokud budou ve vejcích zjištěny nějaké hodnoty dioxinu, neměly by být příliš vysoké. Dodávka německých vajec do Británie totiž dorazila z Nizozemí, kde byly podezřelé vejce namíchány s vajíčky z nizozemských chovů.

Pátrání po německém masu a vajíčkách organizují úřady po celém světě. Dnes například oznámily výsledky prověřování úřady v Singapuru.

V pátek pozastavilo prodej vajec a drůbežího masa německého původu Slovensko, které začalo zjišťovat, zda se na jeho trh nedostaly z Německa potraviny s dioxinem.

První kuřata s dioxinem

Dovoz vepřového z Německa zastavila v pátek i Jižní Korea. Británie, Itálie a Nizozemsko bezpečnost německých potravin zkoumají.

Podle mluvčího německého ministerstva zemědělství testy odhalily přítomnost rakovinotvorných látek zatím ve třech kuřatech, která zemědělci společně s dvanácti dalšími kusy drůbeže a prasat zaslali k přezkoumání komisi Evropské unie. Koncentrace dioxinů u nich byla dvojnásobná, než povoluje zákon.

Maso ze zasažených zvířat se podle německého ministerstva zemědělství nedostalo na trh. Mluvčí úřadu však podotkl, že i kdyby k tomu došlo, nebyl by důvod k panice. Krátkodobá konzumace takového masa by totiž lidské zdraví nepoškodila.

 

Právě se děje

Další zprávy