Tesco se ubránilo. Stamiliony korun nemusí platit

Tomáš Fránek
18. 5. 2012 12:35
Nejvyšší soud odmítl stížnost podnikatele ve sporu s Tescem
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Tesco

Brno - Obchodní řetězec Tesco se s definitivní platností ubránil zaplacení stovek milionů korun ve sporu o pozemky v Praze.

Nejvyšší soud totiž v dlouholetém sporu mezi Tescem a podnikatelem Jiřím Malíkem rozhodl ve prospěch obchodního řetězce. Spor v minulosti provázelo obstavení majetku Tesca i zabavování zboží v pražském hypermarketu v Letňanech.

Malík chtěl stamiliony korun za obchod z roku 2008. Podnikatel prodal obchodnímu řetězci pozemky obchodně-komerčního centra Praha-jih Šeberov, podle soudních dokumentů cena převýšila 600 milionů korun. Podnikatel ale tvrdil, že Tesco nezaplatilo vše, na čem se obě strany obchodu dohodly.

Nepřehledný spor o stamiliony

Už v roce 2003 složitý spor posuzoval Rozhodčí soud při Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře České republiky, který rozhodl, že Tesco musí zaplatit desítky milionů korun. A protože se Tesco k zaplacení nemělo, byla nařízena exekuce. Exekutoři dokonce začali zabavovat zboží v hypermarketu v Letňanech. Tesco nakonec po verdiktu rozhodčího soudu část peněz uhradilo, exekuce tím byla zastavena.

Malík si ale dále u soudů nárokoval 272 milionů za pomoc při změně územního plánu. A 50 milionů korun za neúspěšný prodej dalších pozemků u centra.

Městský i vrchní soud rozhodly ve prospěch společnosti Tesco. Podle soudců nemá Malík na peníze nárok.

Správné rozhodnutí

Malík se ale obrátil ještě s dovoláním na Nejvyšší soud. Podle dovolání měly soudy Malíka poškodit a jejich rozhodnutí mělo být kvůli chybnému výkladu některých částí smlouvy a nedostatečným důkazům nepřezkoumatelné.

Tesco ve vyjádření k Nejvyššímu soudu uvedlo, že Malíkovi nevznikla žádná škoda a nárok na peníze nemá.

Nejvyšší soud rozhodl ve prospěch řetězce. Podle senátu vedeného soudcem Janem Huškem podnikatel Malík nepředložil žádné pádné argumenty, které by měly vést ke změně rozhodnutí.

Soudci uvedli, že Malík sice požadoval ušlý zisk z obchodu, ten se ale nakonec neuskutečnil. „Ušlý zisk nemůže představovat jen tvrzené zmaření zamýšleného podnikatelského či jiného výdělečného záměru, není-li plánovaný majetkový přínos podložen již existujícími či reálně dosažitelnými okolnostmi, z nichž lze usuzovat, že k zamýšlenému zisku by skutečně došlo, nebýt škodné události," rozhodli soudci.

A nepodařilo se prokázat, že mezi porušením smlouvy ze strany společnosti Tesco a vzniklou škodu byla nějaká souvislost.

„Právní posouzení provedené soudy nižších stupňů, byť jim lze vytknout určitou nepřehlednost, je správné," rozhodli soudci Nejvyššího soudu.

 

Právě se děje

Další zprávy