Tesco a Globus prodávaly víno s vodou a glycerolem

Tomáš Fránek
22. 11. 2012 15:42
Potravinářská inspekce od začátku listopadu objevila sedm různých závadných šarží vína
Foto: Isifa/Thinkstock

Brno - V českých a moravských obchodech se prodává víno, které je ředěno vodou nebo se v něm vyskytují látky, které v nápoji nemají co dělat.

Zjistila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která od začátku listopadu  objevila sedm různých závadných šarží vína. Ty inspekce zařadila mezi falšované nebo nekvalitní potraviny.

Vína z Česka, Srbska a některé ze zemí Evropské unie (bez zjištění konkrétní země původu) prodávaly jak velké řetězce Tesco a Globus, tak menší obchody včetně dvou vietnamských večerek. V prodejně Tesco v Břeclavi tak inspektoři objevili bílé víno ve dvoulitrových láhvích ze stáčírny v Kutné Hoře, které bylo falšováno vodou.

Chuť po myších

„Víno bylo falšováno přídavkem vody. Vůně vína byla po nežádoucích biologických procesech, chuť vína byla po nežádoucích mikrobiologických procesech a myšině," uvedli inspektoři.

Nešlo o jediné víno ředěné vodou. V obchodě Tesco v Klatovech inspekce našla Veltlínské zelené ročníku 2011, kde se také voda objevila.

V Globusu v Liberci si zase lidé mohli koupit víno ze Srbska, do které byl přidán syntetický glycerol. Ten je sice užíván jako povolená přídavná látka do potravin sloužící jako sladidlo, ve víně nemá co dělat. Přidává se totiž do výrobků jako jsou oplatky, perníky, dezerty, čokolády, bonbóny nebo žvýkačky.

Podívejte se na výsledky kontrol ze září a října:

Víno s přidanou vodou se u prodejců v Česku objevilo už na začátku letošního roku.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce tak odhalila v několika vinotékách na jihu Moravy nekvalitní sudové víno. V jednom případě obsahovalo "víno" dokonce přes sedmdesát procent přidané vody.

 

Právě se děje

Další zprávy