Termín pro euro na jednání vlády opět nepadl

Ekonomika Ekonomika
12. 11. 2008 16:02
O zavedení české měny usilují hlavně exportéři a hospodářská komora
Foto: Evropská komise

Praha - Vláda ve středu projednávala aktualizovanou verzi Konvergenčního programu. Ten stanoví základy politiky vedoucí k hodpodářskému růstu a stabilizovaným veřejným financím, které jsou podmínkou přijetí eura. Termín přijetí společné měny ale opět nepadl.

Co nejrychlejší přijetí eura ale po vládě vyžadují především exportéři a také hospodářská komora. "Chceme od vlády vědět alespoň termín pro termín a nestrkat hlavu do písku," uvedl k opětovnému odkladu oznámení termínu prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel. Zavedení společné měny totiž podle něj omezí kurzová rizika při přeshraničním obchodování a snížení poptávky spojené s nutností účtovat v dvojí měně.

"Konvergenční program není plánem pro zavedení eura, smyslem konvergenčních (a posléze stabilizačních) programů je formulace politik, které povedou k dlouhodobě udržitelným veřejným financím spolu s trvalým hospodářským růstem a růstem zaměstnanosti," uvádí na svých internetových stránkách ministerstvo financí.

Další kroky pak závisí především na ekonomické kondici země. Růst české ekonomiky by se měl podle plánu vrátit nad hranici pěti procent za tři roky. Deficit veřejných financí by měl letos činit 1,2 procent HDP a do roku 2012 má klesnout pod jedno procento. Jako členský stát Evropské unie je Česká republika povinna každoročně Evropské komisi a Radě ministrů předkládat aktualizovaný Konvergenční program.

Hospodářská komora: Výhoda eura je nesporná

"Nezpochybnitelným faktem je, že pro české podnikatele je nadále výhodnější euro mít než nemít. Výhody co nejrychlejšího přijetí eura převažují bez ohledu na finanční krizi," domnívá se Petr Kužel.

Výhodnost co nejrychlejšího přijetí eura pro podnikatelský sektor je podle komory nesporná. Podle ní jsou v současnosti pro podnikatele nejvýznamnějším problémem zejména kurzová rizika, pokles exportu v důsledku posilování koruny nebo snížení poptávky po českém zboží z důvodu komplikací při účtování ve dvojí měně.

"V závislosti na dalším vývoji kurzu očekává Škoda pro rok 2008 čistě matematicky negativní vliv na operativní výsledek o velikost zhruba 150 milionů euro oproti uplynulému roku, který bude způsoben pouze vývojem směnného kurzu koruny vůči euru," uvedl tiskový mluvčí Škoda Auto Jaroslav Černý. "K tomu je ještě nutno připočíst efekt ve vztahu ke třetím měnám a vývoj cen na středoevropských trzích, způsobený směnným kurzem."

 

Právě se děje

Další zprávy