Teplárny v příštím roce opět zdraží, říká Topolánek

ČTK ČTK
19. 10. 2012 13:10
Důvodem jsou zvýšení DPH, emisní povolenky i zahájení masivních investic do modernizace
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Olomouc - Teplo příští rok v Česku kvůli zvýšení daně z přidané hodnoty, nové povinnosti nakupovat emisní povolenky i zahájení masivních investic do modernizace tepláren opět podraží. Zvýšení cen tepla by ale mělo být nižší než letos, kdy vzrostly až o deset procent. Na diskusním setkání zaměřeném na energetiku to v Olomouci řekl předseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR Mirek Topolánek.

"Do cen tepla se příští rok promítne plánované zvýšení DPH i emisní povolenky, které budeme muset nakoupit. Obecně se do toho (cen tepla) mohou promítnout i povinné investice. Nicméně každý ten podnik se pohybuje někde trochu jinde, takže to zvýšení zřejmě nebude tak razantní (jako letos). Ke zvýšení cen dojde mimo náš vliv," uvedl Topolánek.

Teplárenské sdružení prognózu vývoje cen tepla v příštím roce podle něj zveřejní až poté, co bude mít k dispozici informace od všech svých členů.

Na vině jsou DPH i emisní povolenky

Teplo spadá do snížené sazby DPH, která by se podle posledního návrhu měla příští rok zvýšit ze 14 na 15 procent.

Emisní povolenky musí teplárny od příštího roku nakupovat jako kompenzaci za vypouštění škodlivých plynů do ovzduší. Aby však tento náklad pro výrobce tepla nebyl příliš dramatický, dostanou teplárny v roce 2013 ještě většinu povolenek bezplatně. Postupně se však počet bezplatných povolenek bude snižovat a v roce 2027 by pak teplárny neměly získat již žádné bezplatné povolenky.

Některé teplárny příští rok zahájí projekty ke splnění přísnějších ekologických limitů po roce 2016 a tyto náklady začnou postupně promítat do ceny tepla. Topolánek dnes odhadl, že tuzemské teplárny v následujících letech čekají investice v rozmezí 80 až 90 miliard korun.

Významnou položkou, která příští rok ovlivní ceny tepla, budou také ceny uhlí. Teplárny potřebují vyjednat nové smlouvy o dodávkách, ale těžaři, především skupina Czech Coal, se snaží prosadit razantní zvýšení cen.

Dálkové teplo má 1,5 milionu domácností

Počet tuzemských domácností, které využívají dálkové dodávky tepla z tepláren na uhlí, činí zhruba 1,5 milionu. Ceny dodávek jim rostou v posledních letech pravidelně o stovky korun.

Zhruba stejný počet domácností topí plynem. Ten zdražil výrazně v loňském roce, letos jsou zatím ceny povětšinou stabilní.

Elektřinu využívá k topení asi 300 tisíc domácností.

V posledních letech roste počet domácností topících dřevem, kterých je také zhruba 300 tisíc. Naopak klesá počet lidí topících kamny na uhlí.

 

Právě se děje

Další zprávy