Teplárny chtějí znevýhodnit skládkování odpadu

ČTK ČTK
27. 2. 2013 15:50
Česko se tak má přiblížit politice EU, teplárny by zároveň nyhradily výpadek dodávek uhlí
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Teplárenské sdružení ČR usiluje o změnu zákona, která by ekonomicky znevýhodnila skládkování odpadu. Podle tepláren jinak Česko nedokáže dostát svým závazkům vůči Evropské unii, pokud nezvýší objem recyklace a energetického využívání odpadu.

Teplárny navíc vnímají spalování odpadu jako možnost, jak částečně nahradit uhlí při výrobě tepla, sdělila ČTK mediální zástupkyně Teplárenského sdružení ČR Běla Jašková.

"Pokud chce Česká republika patřit mezi kulturní země Evropy, nemůže dále tolerovat špinavý kšeft se zahrabáváním odpadků pod zem a ničením životního prostředí," uvedl předseda sdružení Mirek Topolánek.

Dánsko spaluje až polovinu odpadu

"Země s vyspělým odpadovým hospodářstvím dokážou recyklovat a kompostovat mezi 50 až 65 procent komunálního odpadu, zbytek se využívá pro výrobu energie. Pokud chceme skoncovat se skládkováním, bez energetického využití odpadu se neobejdeme,? doplnil ředitel Teplárenského sdružení ČR Martin Hájek. "Energeticky se využívá pouze takový odpad, který se už nedá dále efektivně vytřídit nebo jinak zpracovat," zdůraznil.

Podle tepláren vnímá EU skládkování jako nejméně vhodnou formu odstraňování odpadů a řada unijních zemí ho u komunálního odpadu přímo zakazuje. Česko se při vstupu do EU zavázalo, že do konce letošního roku sníží ve srovnání s rokem 1995 skládkování biologicky rozložitelné složky komunálního odpadu o polovinu; podle Teplárenského sdružení ČR se to nepodaří naplnit.

Teplárny usilují o to, aby stát ekonomicky znevýhodnil skládkování a naopak vytvořil podmínky pro energetické využívání odpadu. Argumentují mimo jiné tím, že v Rakousku se takto využívá 35 procent komunálního odpadu, ve Švédsku a v Dánsku 50 procent.

V Česku podle Eurostatu každý člověk v roce 2011 vytvořil 320 kilogramů odpadu. Z toho se 54 kilogramů recyklovalo a 58 kilogramů skončilo ve spalovnách, zbytek skončil na skládkách.

 

Právě se děje

Další zprávy