Tendr na registr aut nebude. Ministr prodlouží smlouvu

5. 3. 2014 11:02
Ministr dopravy Antonín Prachař říká, že z výsledného řešení není šťastný, ale že mu předchozí vedení ministerstva nepřipravilo situaci k lepšímu řešení.
Foto: Jan Langer

Praha - Ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) dnes navrhne vládě prodloužit bez výběrového řízení smlouvu s dosavadním provozovatelem centrálního registru vozidel. Společnost ICZ, která systém spravuje od loňského dubna, tak bez soutěže zřejmě dostane kontrakt na 57 milionů korun. Vyplývá to z materiálu ministerstva dopravy, který má ČTK k dispozici.

Současná smlouva na provoz systému končí 31. března a do té doby není možné správce systému vybrat v otevřeném řízení.

Výběrové řízení na provoz centrálního registru vozidel vypsal v šibeničním termínu vloni v listopadu Prachařův předchůdce Zdeněk Žák. Po posunutí termínu pro odevzdání nabídek na 27. března je ale jasné, že před skončením současné smlouvy se vítěze tendru vybrat nepodaří.

„Tento postup volím velmi nerad, ale předchozí vedení resortu dopravy nás postavilo do situace, kterou nelze řešit jiným způsobem. Kolaps dopravněsprávních agend, zejména centrálního registru vozidel nebo digitálního tachografu, nemůžeme připustit. Tyto systémy jsou důležité nejen pro řidiče, ale také pro práci policie,“ řekl ČTK Prachař.

Stejný postup s Telefónikou

Parametry nového kontraktu předpokládají, že ICZ bude registr vozidel provozovat další rok s možnou opcí až na šest měsíců. Zároveň ale budou mít obě strany možnost od smlouvy odstoupit po osmi měsících s tříměsíční výpovědní lhůtou. Uvedených 57 milionů korun je podle ministerstva vyčísleno pro využití maximální opce, tedy na rok a půl provozu registru.

Podobným způsobem jako u známějšího centrálního registru vozidel plánuje ministerstvo o rok prodloužit bez výběrového řízení smlouvu s Telefónikou Czech Republic na provoz takzvaných dopravněsprávních agend. Za jejich spravování by měla společnost podle návrhu ministerstva dopravy získat 61 milionů korun.

ICZ a Telefónica, která pro ministerstvo dopravy zajišťovala přenos dat, nahradily ve správě centrálního registru vozidel původního dodavatele - společnost ATS Telcom. Ta systém spravovala od léta 2012, kdy registr přešel z gesce ministerstva vnitra pod ministerstvo dopravy, opakovaně zkolaboval a poté se dlouhodobě potýkal s chybami a nízkou efektivitou, jejímž důsledkem byly dlouhé fronty žadatelů o změny v registru na přepážkách.

 

Právě se děje

Další zprávy