Templářské víno klamalo, milion litrů mizí z obchodů

Tomáš Fránek
16. 11. 2010 16:22
Společnost nakoupila hrozny neznámého původu a dala je do milionu litrů vína

Čejkovice - Lidé, kteří kupovali vína z Templářských sklepů Čejkovice, byli podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce podvedeni.

Přes milion litrů - označovaných jako kvalitní odrůdová nebo jakostní odrůdová vína původem z Moravy - bylo totiž vyrobeno z hroznů, u nichž nelze dohledat místo, odkud pochází. Hrozny tak mohly být nakoupeny levně v zahraničí, pravděpodbně v Maďarsku nebo Moldávii.

A to zákon zakazuje, lidé musí mít informaci, z jakých hroznů je víno vyrobeno. Firma se ale brání a naznačuje, že se obviněním inspekce může být konkureční boj na tuzemském trhu. "Máme vše v pořádku," řekl ředitel firmy Pavel Pastorek.

Odkud byly hrozny?

Templářské sklepy Čejkovice přitom patří mezi nejznámější tuzemské vinařské firmy a jejich vína se prodávají ve většině velkých obchodních řetězců.

Templářské sklepy měly hrozny nakoupit od brněnské firmy BJ Vitis, celkem šlo o více jak jednu tunu hroznů. BJ Vitis se na svých internetových stránkách označuje jako dovozce maďarského vína. Na žádném obchodním dokladu není údaj o tom, kde byly hrozny vypěstovány, hrozny dodala další brněnská firma Doal Stav, která ale nejde nyní v místě působiště najít.

Templářské sklepy pak podezřelé hrozny smíchaly s těmi od moravských vinařů.

"Při samotné výrobě vína byly k hroznům neznámého původu přimíseny také hrozny známého původu, které byly tímto znehodnoceny pro výrobu a uvádění vína do oběhu. Celkový objem vyrobeného jakostního odrůdového vína a odrůdového vína tuzemské provenience ročníku 2009 neznámého původu se tak pohybuje kolem 1 080 000 litrů vína," uvedla inspekce.

Ta nařídila stáhnout z obchodů vína, u kterých existuje důvodné podezření, že byly vyrobeny z hroznů neznámého původu.  Firmě navíc hrozí vysoká pokuta.

Vedení firmy ale tvrdí, že má vše v pořádku a celou kauzu označilo za konkurenční boj. "Budeme se bránit soudní cestou," uvedli zástupci firmy. "Templářské sklepy považují tuto informaci za naprosto nepravdivou. Prohlašují, že u veškerých vykupovaných hroznů,  včetně těch jenž byly předmětem kontroly,  jsou všechny průvodní doklady stvrzující nákup hroznů v souladu s právními předpisy," uvedla firma ve svém prohlášení.

"V inspekcí zmiňovaném případě výkupů od BJ Vitis jsou na všech výkupních lístcích uvedena čísla vinic, což je nezaměnitelný a nejspolehlivější údaj pro identifikaci původu hroznů. Templářské sklepy při výkupu v registru vinic a na portále www.eAGRI.cz  i v těchto případech zkontrolovaly jak existenci vinic, tak skutečnost, že nedošlo k přečerpání limitu pro výkup," uvedli zástupci firmy.

Podváděly i další?

Templářské sklepy nejsou první firmou, která měla při výrobě vína podvádět. Také další velké firmy, České vinařské závody a Vinium Velké Pavlovice čelily obvinění z podvodů při vykazování původu hroznů.

"Případ Templářských sklepů i předchozí případ společnosti Vinium mne velmi zneklidňuje," uvedl ředitel inspekce Jakub Šebesta.

Firmy ale uvedly, že nejsou viníkem podvodu, ale obětí. Vinium loni nakoupilo čtyři tisíce osm set tun hroznů.

Podle generálního ředitele společnosti Karla Lyčky není v možnostech firmy ověřovat u pěstitelů, zda uvádí nepravdivé údaje, či nikoliv.

"Navíc všechna tato vína podléhají zatřídění a inspekce k nim vydala rozhodnutí, že splňují požadavky pro jakostní víno odrůdové s moravským původem," uvedly firmy.

 

Právě se děje

Další zprávy