Temelínský blok přestal vyrábět elektřinu, začala odstávka

ČTK ČTK
17. 4. 2015 21:40
Celkově má harmonogram odstávky více než 10 000 činností. Výrobu elektřiny by měl blok obnovit v polovině června.
temelín
temelín | Foto: Aktuálně.cz

Temelín (Českobudějovicko) - Energetici v pátek ve 21:15 odpojili turbogenerátor druhého výrobního bloku jaderné elektrárny Temelín, začala plánovaná odstávka. Experti při ní vymění čtvrtinu paliva, zmodernizují turbínu a provedou další úpravy vyplývající ze zátěžových testů EU po havárii v jaderné elektrárně Fukušima.

Celkově má harmonogram odstávky více než 10 000 činností. Výrobu elektřiny by měl blok obnovit v polovině června, sdělil mluvčí elektrárny Marek Sviták.

"Výkon druhého bloku začal provozní personál snižovat dnes večer a v 21:15 odpojil turbogenerátor od přenosové soustavy. V sobotu se naplno rozjedou odstávkové práce," uvedl mluvčí.

K nejdůležitějším bude patřit modernizace turbíny. Nové nízkotlaké díly a nová vysokotlaká olejová regulace umožní zvýšit výkon bloku o dvě procenta, a to při stejné spotřebě paliva. Díku tomu bude blok schopen vyrobit elektřinu pro dalších 50 000 českých domácností. V loňském roce prošel stejnou úpravou první blok.

Pravidelnou prací všech odstávek je výměna přibližně čtvrtiny paliva. Kvůli kontrole se z reaktoru bude vyvážet všech 163 palivových souborů, 42 z nich se do reaktoru vracet nebude a budou nahrazeny novým palivem.

K důležitým činnostem v jaderné části elektrárny bude patřit kontrola tlakové nádoby reaktoru, prověrky bezpečnostních systémů nebo vyvezení tří kontejnerů s použitým palivem a jejich umístění do skladu v areálu elektrárny.

Odstávku elektrárna využije také k instalaci dalšího zařízení na likvidaci vodíku, které chrání reaktor. Provede tak další z více než čtyř desítek opatření přijatých v rámci zátěžových testů EU. Většinu už má hotovou. V minulých letech v Temelíně rozšířili způsoby chlazení reaktoru, přidali další nezávislé zdroje výroby elektřiny pro klíčové bezpečnostní systémy nebo zlepšili vybavení a zázemí vlastní hasičské jednotky.

Na pracích během odstávky se bude podílet více než 600 pracovníků z padesáti dodavatelských firem a téměř 400 pracovníků společnosti ČEZ. Na prvním bloku začne odstávka v polovině července a potrvá do konce srpna.

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila první elektřinu v prosinci 2000. V současnosti je největším zdrojem výroby elektřiny v České republice. Svojí produkcí kryje pětinu české spotřeby. V roce 2014 vyrobila 14,95 miliardy kilowatthodin elektrické energie.

 

Právě se děje

Další zprávy