Temelín: Rusové podepíší smlouvy s českým průmyslem

ČTK ČTK, Tereza Šídlová
27. 2. 2013 13:30
Konsorcium MIR.1200 také chystá vznik nové společnosti pro dostavbu Temelína
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Česko-ruské Konsorcium MIR.1200 hodlá v březnu podepsat detailní smlouvy s desítkou českých firem, které by se podílely na dostavbě Jaderné elektrárny Temelín v případě úspěchu konsorcia v tendru.

Zároveň připravuje založení nové společnosti Nuclear Power Alliance, která by řídila projekt dostavby Temelína v případě vítězství konsorcia.

„Tvořit společnost budou lidé ze Škody JS a ruských firem," uvedl generální ředitel Škoda JS Miroslav Fiala. V jakém procentuálním poměru, ale neupřesnil.

"Na toto téma vedeme ještě závěrečné diskuse. Společnost vznikne v průběhu března," dodal. 

Ředitel Škody JS pro dostavbu Temelína Josef Perlík zase zdůraznil, že chystané smlouvy s českými dodavateli už nebudou mít charakter memoranda, ale budou obsahovat konkrétní závazky.

"Začátkem března budou podepsány smlouvy se společnostmi ZAT, Hochtief a ÚJV Řež," řekl Perlík. Obdobné smlouvy už dříve konsorcium podepsalo se společnostmi PSG Zlín a I&C Energo, do konce března je hodlá podepsat ještě s firmami ZVVZ Milevsko, Sigma Lutín, Vítkovice, Královopolská RIA a OSC.

"V těch smlouvách jsou zcela jednoznačně definovány závazky obou stran, jsou tam jednoznačně definovány rozsahy prací, které by ty firmy pro konsorcium při realizaci projektu dělaly," řekl Perlík. Smlouvy by tak měly mít konkrétnější podobu než memoranda a smlouvy o smlouvách budoucích, které konsorcium uzavíralo s českými podniky v minulosti.

Konsorcium chce 70 % zakázek pro tuzemské firmy

Mezi společnostmi, s nimiž konsorcium uzavře smlouvu, ale bude chybět výrobce potrubí Modřany Power, se kterým konsorcium už dříve jednalo o spolupráci. Na firmu podala Komerční banka návrh na insolvenci s tím, že jí Modřany Power od loňského podzimu dluží asi 150 milionů korun.

"Chceme, aby v našem dodavatelském řetězci byly firmy, které jsou stabilní," řekl Perlík. Nyní prý dostává signály, že se situaci kolem návrhu na insolvenci podaří vyřešit. "Pokud by se to nestalo, jsme připraveni vyřadit je z našeho dodavatelského modelu," dodal však.

Perlík také podotkl, že uzavřené smlouvy budou obsahovat klauzuli, která umožní konsorciu kontrolovat, s kým tyto podniky uzavírají smlouvy o subdodávkách. Konsorcium si tímto způsobem chce zajistit splnění svého závazku z nabídky pro ČEZ, že 70 procent zakázky budou realizovat české firmy.

Vysokou účast českého průmyslu na dostavbě Temelína slibuje také konkurent Konsorcia MIR.1200 v tendru, americko-japonská společnost Westinghouse. Ta už také podepsala memoranda o spolupráci s řadou firem, mimo jiné například se strojírenskou skupinou Vítkovice.

O dostavbu Temelína se ucházela ještě francouzská společnost Areva, ČEZ ji ale z tendru v říjnu vyřadil. Rozhodnutí ČEZ tento týden potvrdil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Areva se ale proti jeho rozhodnutí odvolala a stále usiluje o návrat do výběrového řízení.

Dostavba třetího a čtvrtého bloku Temelína by měla stát mezi 200 a 300 miliardami korun a měla by více než zdvojnásobit výkon jihočeské jaderné elektrárny. ČEZ chce vítěze tendru vyhlásit letos v září, elektrárna by měla být uvedena do provozu v roce 2025.

 

Právě se děje

Další zprávy