Temelín ničí tornádo i "Houmr" na velíně. Test EU začal

Karel Toman
7. 8. 2011 15:00
Podmínky testu elektrárny připomínají apokalypsu, teroristický útok ale nezahrnují
Foto: Karel Toman

Praha - Tři týdny třicetistupňových mrazů. Měsíc čtyřicetistupňových veder. Tornádo. Výbuch.

Podmínky evropských zátěžových testů, kterými od počátku června procházejí i české jaderné elektrárny Dukovany a Temelín, připomínají občas apokalyptický film.

A trochu taky seriál Simpsonovi. Zahrnou totiž kritické selhání lidského faktoru, kterým je proslulý jeho hlavní hrdina, lajdácký zaměstnanec atomové elektrárny Homer.

V evropské jaderné energetice to je svým způsobem přelom. "Evropané se o stavu jaderných elektráren v EU dozvědí více, než bylo možné zjistit kdykoliv předtím" ocenil přínos zátěžových testů europoslanec Pavel Poc (ČSSD).

"Stále nezodpovězenou otázkou ale zůstává, co se stane s jadernými elektrárnami, které testy neprojdou," dodal.

Do evropských testů se také nakonec nedostala zkouška odolnosti elektráren proti teroristickému útoku prostřednictvím uneseného dopravního letounu.

Vydrží Temelín se "Simpsonem" ve velínu?

Zátěžové testy, ke kterým EU přistoupila po událostech ve Fukušimě, mají prověřit dvě hlavní oblasti: odezvu elektráren na extrémní situace a účinnost prevence.

Do první skupiny patří nejen odolnost vůči zemětřesení, záplavám a extrémnímu počasí. Ale také proti úplnému výpadku všech elektrických zdrojů, včetně záložních (tzv. station black out), nebo proti dlouhodobé ztrátě koncového jímače tepla (ultimate heat sink).

Podívejte se, jak probíhalo cvičení havárie v Dukovanech

Do druhé skupiny patří zkoušky opatření předcházejících ztrátě chlazení aktivní zóny, bazénu s uskladněným palivem, nebo poškození pouzdra reaktoru (kontejnmentu).

Selhání lidského faktoru prověří obě varianty lidského selhání: vypnutí zařízení, které mělo zůstat v chodu a zapnutí systému, který měl zůstat vypnutý.

Ustojí Dukovany pád letadla?

Elektrárny, které jsou standardně projektovány na stoleté extrémy počasí, budou testy zatěžkávány ještě extrémnější hodnoty, sdělil deníku Aktuálně.cz Ján Štuller, bývalý ředitel SÚJB a dnes poradce generálního ředitele Mezinárodní agentury pro jadernou bezpečnost (MAAE).

Kromě zmíněných extrémních mrazů a vlny veder tak budou Dukovany s Temelínem testovány na dlouhá období extrémních dešťů a sněžení. Protože ale evropské zkoušky zohledňují přírodní podmínky jednotlivých zemí, na následky tsunami naše elektrárny testovány nebudou.

"Jedná samozřejmě o analýzy, výpočty, inženýrská hodnocení  a počítačové simulace," upřesnila mluvčí ČEZ Eva Nováková, že testy nepočítají se skutečnými záplavami a vichry. Například Temelín podle ní testům na zemětřesení odolá, protože byl projektován, aby ustál 90 násobek nejsilnějších otřesů, které kdy byly v Česku zaznamenány.

Připomeňte si, jak lidé v Dukovanech reagovali na Fukušimu

Útok teroristů se podle europoslance Poce do testů nedostal po nátlaku evropské jaderné lobby, jejímž opačným extrémem byli podle něj evropští zelení. Ti v Evropském parlamentu čelili kritice, že jim nejde o prověření bezpečnosti jaderných elektráren, ale o jejich zavření.

Podle Jána Štullera však teroristický útok v testech není, protože ho národní "jaderné úřady" nemají kompetence prověřovat. Testy podle něj však odolnost elektráren vůči pádu letadla i tak nepřímo prověří.

"V rámci zátěžových testů bude posuzována z hlediska všech účinků, které zahrnují dynamické odezvy na stavební a strojní části, požár paliva i potenciální výbuch," sdělil pro Aktuálně.cz.

Odolnost vůči pádu letadla je přitom slabinou Dukovan, které nemají reaktory obestavěné ochranným sarkofágem.

Nápravu zjedná... ČEZ

Co se stane, pokud Dukovany nebo Temelín v nějakém ohledu testem neprojdou, však podle Štullera nelze předjímat a žádné konkrétní plány pro takový případ neexistují.

"Bude na provozovateli (ČEZ a. s.), aby navrhl opatření k eliminaci identifikovaných rizik, nebo k jejich snížení na přijatelnou míru," upozornil Štuller. Navržená opatření pak vyhodnotí SÚJB.

Podívejte se, jak Rakušané kousek od Temelína učí o "jádru"

Oficiálně začal ČEZ testy podle pravidel schválených evropskou unií provádět 1. června.

"V podstatě jsme ale s jejich realizací začali už na konci dubna," vysvětlil mluvčí ČEZu Ladislav Kříž. ČEZ tehdy začal plnit takzvané SOER testy (Safety Operating Experience Report), které vydalo sdružení provozovatelů jaderných elektráren známé pod zkratkou WANO. "Část z nich je obsahem i nyní schválených evropských testů," upřesnil Kříž.

Pravidla testů vypracovala Vysoká skupina EU pro bezpečnost a nakládání s radioaktivními odpady ENSREG, kterou tím pověřila Evropská komise.

Výsledky budou do konce roku

Zprávu každou elektrárnu - takzvaný Progress Report - má ČEZ Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost dodat do půli srpna. SÚJB má pak měsíc na to, aby Evropské komisi dodal celkovou zprávu za Českou republiku.

Do konce roku mají být hotové finální zprávy shrnující výsledky testů a příští rok by se měla hledat a zavádět opatření k odstranění případných nedostatků, které testy odhalí.


 

Právě se děje

Další zprávy