Telefónica vydělává i díky Telecomu

Adam Junek
27. 7. 2006 11:30
Madrid - Spokojenost panuje v Telefónice. Čistý zisk španělské společnosti Telefónica vzrostl za pololetí o 40,3 procenta na 2,57 miliardy eur (73 miliard korun).

Telefónica v dnešní zprávě uvedla, že těžila ze série nových akvizic, včetně Českého Telecomu, a silného růstu na poli telekomunikačních služeb, zvláště bezdrátových.

Svým výsledkem firma překonala odhady analytiků. Ti podle agentury Reuters čekali v průměru čistý zisk 2,44 miliardy eur. Provozní zisk stoupl o 40,9 procenta na 9,24 miliardy eur, což bylo mírně nad odhady

Nad očekáváním skončily i výnosy, které vzrostly o 46,4 procenta na 25,2 miliardy eur.

Počty telefonních připojení díky marketingové kampani na podporu pevných linek i mobilních služeb za pololetí vzrostly o 32,6 procenta na 191,7 milionu.

Více než polovina z toho byla v Latinské Americe, kde v dubnu Telefónica koupila kolumbijský Colombia Telecom.

Telefónica právě dokončuje rozsáhlou reorganizaci svých aktivit. V jejím rámci k sobě opět připojí mobilní divizi Moviles a zorganizuje celou skupinu na geografickém základě namísto nynějšího rozdělení podle oborů činnosti.

Česko na jedničku

Do výsledků již byla zahnuta akvizice Českého Telecomu, který se pod názvem Telefónica O2 Czech Republic stal součástí letos konsolidované divize Telefónica O2 Europe.

České divizi španělské Telefóniky (Český Telecom a Eurotel) se rekordně daří. Jako první z velkých zveřejnila pololetní výsledky.

Sezónu zveřejňování pololetních výsledků největších tuzemských firem načala Telefónica O2 Czech Republic. Čistý zisk firmy, do níž se Telecom a Eurotel v červnu sloučily, za druhé čtvtletí vzrostl o více než polovinu na 4,3 miliardy korun.

Mohou za to zejména zhruba desetiprocentní snížení odpisů kvůli nižším investicím i o zhruba čtyři procenta nižší provozní náklady proti loňsku. Firma měla tehdy mimořádné výdaje v souvislosti s privatizací.

Podle Petra Bártka z firmy Cyrrus je rychlý růst zisku firmy Telefónica především důsledkem její snížené investiční aktivity poté, co dokončila digitalizaci sítě a zavedla ADSL.

"Druhým důvodem je výrazný pokles zadlužení firmy. Rychlý růst zisku je tak pouze otázkou letošního roku," řekl Aktuálně.cz Bártek.

Tržby firmy již rok mírně klesají kvůli neustálému odlivu zákazníků z pevných linek, který pouze vyrovnává vysoce úspěšný bývalý Eurotel.

"Po příchodu nového vlastníka do konkurenčního Vodafone ale v příštím roce očekávám nepříznivé dopady i na tržby Eurotelu," dodal Bártek.

Atraktivitu pevných linek by částečně mohla obnovit televize přes internet (IPTV), kterou bude Telefónica výrazně konkurovat kabelovým televizím.

Konec tahanic s antimonopolním úřadem

Dnes také oznámil antimonopolní úřad, že zastavil poslední ze série řízení proti Telefónice O2, respektive Českému Telecomu. Šlo o stížnost firmy GTS Novera. Ta tvrdila, že Telefónica zneužívá svého dominantního postavení, když sjednává ceny individuálně a nabízí zvýhodněné cenové a jiné podmínky pro odebírání služby Carrier Network pouze v případě, kdy zákazník současně odebere i službu Carrier Line.

Znevýhodněni tak byli soutěžitelé, kteří investovali do výstavby vlastních telekomunikačních okruhů.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže původně v roce 2004 řízení zastavil. Po rozkladu podaném GTS Noverou však nařídil šéf úřadu Martin Pecina přezkum. V rámci řízení Telefónica upravila svou cenovou politiku tak, aby splnila požadavky úřadu, a ten nyní proti ní řízení zastavil.

V sérii sedmi správních řízení vedených proti někdejšímu Českému Telecomu udělil ÚOHS celkovou pokutu 400 milionů korun, uvedl mluvčí úřadu Martin Švanda.

Akcionáři se těší na vysokou dividendu

Již v prvním čtvrtletí česká divize mateřskou společnost těšila. Akcionáři si tak na valné hromadě v květnu nejenom schválili skvělé výsledky, ale také rekordní dividendy.

Držitelé cenných papírů Českého Telecomu se mohou těšit na 45 korun na každou akcii.

Celkem tak firma letos vyplatí na dividendách 14,5 miliardy korun. K tomu použije 6,78 miliardy z loňského zisku a 7,7 miliardy z kumulovaných zisků předešlých let.

Telefónice se daří i celkově. Výsledky za pololetí bude zveřejňovat až ve středu. Ale již první čtvrtletí ukázalo, že se jí rozsáhlá akviziční politika, v jejímž rámci nakupovala i v Česku, vyplatila.

Za první tři měsíce tohoto roku si totiž přišla na 1,27 miliardy eur čistého zisku, když o rok dříve to bylo "pouze" 912,2 milionů. Analytici přitom předpovídali v průměru 1,14 miliardy eur.

Akvizice vrší dluh

V posledních dvou letech Telefónica získala pod svá křídla nejen bývalou monopolní společnost Český Telecom, ale i největšího britského mobilního operátora O2. Obě transakce vyšly společnost na 29 miliard euro.

Předseda představenstva Telefóniky César Alierta Izuel se však zajímá i o další možnosti akvizicí v rámci Evropy. Ovšem již nyní se kvůli předešlým nákupům dluhy španělského giganta více než zdvojnásobily.

"Strategie založená na akvizicích může přinést růst, zároveň však vyžaduje obrovské množství kapitálu," řekl agentuře Bloomberg Alberto Espelosin, strategický analytik firmy Zaragoza.

"Telefónica by měla jasně svým investorům sdělit, jaké jsou její plány," dodal Espelosin.

Převzetí britské společnosti O2 bylo největším evropským obchodem v oblasti telekomunikací od května roku 2005, kdy se France Telecom dohodl s firmou Vodafone, že převezme Orange za 32,5 miliardy euro.

Telefónica k tomu loni dokončila akvizici čítající deset mobilních divizí firmy BellSouth v Jižní Americe. Za tento "úlovek" museli Španělé vyplatit 4,5 miliardy euro.

To vše ovšem dokázali jen na úkor stále se nafukujícího dluhu. Ten jenom za první čtvrtletí vzrostl o 23,5 miliardy euro a dosahuje 53,5 miliardy. To je jeden z důvodů, proč přední světové analytické společnosti snižují Telefónice rating.

Management firmy však se sebou může být spokojen, neboť dle tržní hodnoty je Telefónica největší telekomunikační společností Evropy. Ovšem v tržbách se stále drží až za německým Deutsche Telecom a France Télécom.

 

Právě se děje

Další zprávy