Telefónica O2 vydělala za kvartál o 13,5 procenta méně

Veronika Skálová Veronika Skálová
12. 5. 2011 17:05
Největšímu operátorovi uškodila silná konkurence i regulace trhu
Foto: Telefónica O2

Praha - Čistý zisk největšího mobilního operátora Telefónica O2 prvním čtvrtletí klesl o 13,5 procenta, výnosy se snížily o 6,3 procenta. Společnost oznámila neauditované čtvrtletí výsledky v tiskové zprávě.

Za první tři měsíce roku operátor vydělal 1,74 miliardy korun, pokles byl způsoben nižším provozním ziskem a vyššími odpisy hmotných a nehmotných aktiv.

Konsolidovaný provozní hospodářský zisk před odpisy a amortizací se meziročně snížil o 5,2 procenta na 5,07 miliardy korun, výnosy dosáhly 12,866 miliardy korun.

"Finanční výsledky skupiny ovlivnilo další snížení mobilních terminačních poplatků, pokračující konkurenční tlaky zejména v mobilním segmentu, pomalé oživení zákaznické spotřeby ve všech segmentech a nižší ICT výnosy," uvedla společnost ve zprávě.

V Česku se o něco více snížily výnosy z mobilního segmentu, které poklesly o 8,6 procenta na 6,422 miliardy korun, výnosy z pevných linek se snížily o 8,3 procenta, tedy méně než v posledním čtvrtletí loňského roku.

„Naše výsledky za první čtvrtletí roku 2011 jasně odrážejí náročné prostředí, ve kterém se pohybujeme a jehož svědkem jsme byli již v minulém roce. V našem podnikání nadále čelíme silné konkurenci. Kromě toho regulatorní opatření a pomalé oživení spotřeby našich zákazníků ovlivňují zejména výnosy v mobilním segmentu," uvedl k výsledkům Jesús Pérez de Uriguen, 1. místopředseda představenstva a ředitel pro finance společnosti Telefónica O2 Czech Republic.

Počet zákazníků smluvních mobilních služeb se v prvním čtvrtletí 2011 zvýšil o 36 tisíc, nadále tažen nárůstem počtu zákazníků mobilního internetu. Celkový počet mobilních zákazníků operátora se ale snížil o 2,5 procenta na 4, 827 milionu klientů, zejména kvůli poklesu zákazníků předplacených služeb.

Telefónica O2 ale bodovala u zájemců o vysokorychlostní internet - počet jejích přípojek se zvýšil o 11,5 procenta za rok na 829 tisíc.

 

Právě se děje

Další zprávy