Telefonica O2 vloni vydělala více. Zisk má 12 miliard

Ekonomika Ekonomika
18. 2. 2011 16:50
Operátor zaznamenal také snížení počtu zákazníků
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Roman Souček

Praha - I přes nižší výnosy o sedm procent dokázala vloni tuzemská telekomunikační skupina Telefónica O2 loni zvýšit konsolidovaný čistý zisk o pět procent na 12,3 miliardy korun.

Výnosy klesly na 55,6 miliardy korun, neboť firma zaznamenala nižší příjmy z informačních a komunikačních služeb a také se snižovaly ceny mobilních poplatků.

Své výsledky sdělila firma v tiskové zprávě.

Počty zákazníků klesly

Lidé za volání pomocí mobilní sítě O2 vloni utratili  28,6 miliardy korun, což je pokles o osm procent. O 2 procenta se také snížil počet uživatelů mobilních služeb. Firma totiž snížila počty svých zákazníků, kteří téměř netelefonovali o 111 tisíc. Teď má 4,84 milionu uživatelů.

Přesto ale celkový hlasový provoz stoupl o sedm procent na 8,79 miliardy minut. Průměrný měsíční výnos na zákazníka se ověšm snížil o osm procent na 468,5 koruny.

Z pevných linek lidé provolali 24,3 miliard korun, což je meziroční snížení příjmů o desetinu. Klesal také počet pevných linek. Je jich o šest procent méně a celkem tedy 1,67 milionu.

Dividenta bude zřejmě 40 Kč za akcii

Počet přípojek ADSL oproti tomu stoupl o 11 procent na 806 000. Celkem 129 000 zákazníků používalo O2 TV.

Představenstvo společnosti navrhne akcionářům výplatu dividendy 40 korun na akcii, což je stejně jako v minulém roce.

"S výsledky za rok 2010, které byly ovlivněny postupně se zotavující ekonomikou, silnou konkurencí a regulací, jsem spokojen. Naším dlouhodobým cílem je maximalizace spokojenosti zákazníků nabídkou služeb naplňujících jejich potřeby. Ta nám pomohla udržet růst počtu zákazníků v klíčových oblastech, kterými jsou smluvní mobilní služby a vysokorychlostní internet ADSL," uvedl finanční ředitel Jesús Pérez.

Letos firma očekává pokles očištěného provozního zisku o jedno až pět procent. Výnosy pak ovlivní očekávané nižší příjmy z datových služeb od státní správy a třetinové snížení mobilních terminačních poplatků. Investice 5,7 miliardy korun budou zhruba na úrovni loňského roku.

 

Právě se děje

Další zprávy