Telefónica hlásí vyšší zisk. Už zase věří pevným linkám

Ekonomika Ekonomika
10. 11. 2010 17:01
Telekomunikační operátor potvrdil optimistický výhled na další období.
O2 Aréna v Praze, místo, kde je značka telekomunikačního operátora nejvíc vidět
O2 Aréna v Praze, místo, kde je značka telekomunikačního operátora nejvíc vidět | Foto: Bestsport

Praha - Tuzemská telekomunikační firma Telefónica O2 překvapivě zvýšila čistý zisk za tři čtvrtletí o 16,5 procenta na 10,4 miliardy korun. Výnosy však klesly o sedm procent na 41,6 miliardy Kč, oznámila firma v tiskové zprávě.

K nečekanému růstu zisku se firma dostala díky účetní operaci: účetně zrušila ztrátu ze snížení hodnoty aktiv ve výši 4,3 miliardy korun, kterou zaúčtovala v roce 2003 kvůli nejistému vývoji telekomunikačního trhu.

Tím, že účetně tuto pojistku odepsala, dává firma najevo, že očekává pozitivní vývoj u pevných linek, jak uvedl finanční ředitel Jesús Pérez de Uriguen. Kdyby firma tuto operaci neprovedla, zisk by se propadl o 22 procent.

Analytici v průměru předpokládali pokles zisku o pětinu a výnosů o šest procent.

Telefonica O2 přišla u pevných linek meziročně o téměř devět procent výnosů. Celkový počet pevných linek se snížil do konce září o 5,8 procenta na 1,69 milionu, ve třetím čtvrtletí ale úbytek výrazně zpomalil. Stojí za tím růst počtu zákazníků využívajících služeb vysokorychlostního internetu bez pevné hlasové linky.

Klesl mírně počet lidí využívajících příjem televize od O2.

Také u mobilních telefonů O2 klesají výnosy o 8,4 procenta na 21,44 miliardy korun.

Celkový počet mobilních zákazníků O2 se snížil na 4,856 milionu. Konkurenční T-Mobile má 5,46 milionu lidí a Vodafone 3,12 milionu.

 

Právě se děje

Další zprávy