Telefónica: ADSL má už 400 tisíc lidí

dkl, ČTK
1. 8. 2006 13:30
Praha - Největší český poskytovatel rychlého připojení ADSL, firma Telefónica O2, již zavedla 320 tisíc přípojek, zbylí operátoři 80 tisíc.

Podle mluvčího firmy Martina Žabky je tak ADSL v Česku stále nejvyhledávanějším způsobem vysokorychlostního připojení k internetu.

Telefónica O2, tedy bývalý Český Telecom, za poslední měsíc zvýšila počet svých ADSL klientů o dalších 14 tisíc.

Během prvního pololetí roku 2006 se tak počet uživatelů vysokorychlostního internetu zvýšil o dalších téměř 50 procent.

Letní rozjezd

Službu Internet Expres si za poslední měsíc objednalo více než 15 tisíc zákazníků.

"Za úspěchem služby Internet Expres stojí zcela jistě i prázdninová akční nabídka surfování na prázdniny zdarma," uvádí na firemních stránkách Simon Burckhard, výkonný ředitel pro prodej společnosti Telefónica O2 Czech Republic.

Ačkoli diagnóza závislosti na internetu a chatu zatím nebyla oficiálně zařazena do diagnostických tabulek, například v Německu už existuje klinika specializovaná na léčbu tohoto typu závislosti.
Ačkoli diagnóza závislosti na internetu a chatu zatím nebyla oficiálně zařazena do diagnostických tabulek, například v Německu už existuje klinika specializovaná na léčbu tohoto typu závislosti. | Foto: Aktuálně.cz

Podle odhadů je v tuzemsku přes 800 tisíc vysokorychlostních přípojek. Z toho připadá 400 tisíc na technologii ADSL, zhruba 200 tisíc na kabelový internet a přes 200 tisíc na Wi-Fi a další technologie.

Na oblibě získává i připojení k internetu pomocí mobilních zařízení. Na konci července bylo podle informací firmy Telefónica O2 85 tisíc zákazníků, kteří se takto vysokorychlostně připojovali na síť.

Za minimální hranici vysokorychlostního přístupu k internetu se považuje nominální rychlost 256 kilobitů za vteřinu.

ADSL je přístupná ve 2824 lokalitách, což představuje více než 94 procent všech pevných linek společnosti Telefónica O2 Czech Republic. Za poslední půlrok se počet lokalit rozšířil o 64 procent.

Český Telecom, který vloni ovládla španělská společnost Telefónica, dnes zveřejňuje výsledky svého hospodaření
Český Telecom, který vloni ovládla španělská společnost Telefónica, dnes zveřejňuje výsledky svého hospodaření | Foto: Český Telecom

Pokuta za ADSL

Přesto má Telefónica O2 s ADSL i své problémy. V březnu tohoto roku se totiž tato služba stala dalším námětem vyšetřování ze strany Úřadu pro hospodářskou soutěž.

Tehdy ještě Český telecom dostal další z řady pokut, tentokrát 80 milionů korun. Při spouštění služby prý včas nepředložil alternativním operátorům velkoobchodní podmínky s dostatečným předstihem.

Český Telecom i díky svému dominantnímu postavení patřil k nejtrestanějším firmám v České republice.

 

Právě se děje

Další zprávy