Telecom zdraží, ale také zlevňuje

ČTK
5. 4. 2006 15:15
Praha - Český Telecom v polovině května zdraží paušální poplatky u všech tarifů pro domácnosti až o pětinu.
Český Telecom, který vloni ovládla španělská společnost Telefónica, dnes zveřejňuje výsledky svého hospodaření
Český Telecom, který vloni ovládla španělská společnost Telefónica, dnes zveřejňuje výsledky svého hospodaření | Foto: Český Telecom

Již od začátku dubna ale nabízí volání po celé ČR za cenu místních hovorů, což znamená snížení cen až o polovinu.

Firma dnes také nově zavedla možnost neomezeného volání na pevné linky bez placení hovorného za měsíční paušál 760 korun. Telecom to oznámil dnes na tiskové konferenci.

"Nové tarify budou odpovídat požadavkům pravidel hospodářské soutěže, protože na konci dubna skončí regulace našich cen," uvedl marketingový ředitel Simon Burckhardt.

Firma si dosud kvůli cenové regulaci ČTÚ u některých tarifních programů účtovala nižší měsíční paušál, než jsou náklady na provoz linek. To by od května již nemělo být možné.

Například v rámci základního tarifu Standard zákazník zaplatí 403 korun namísto dosavadních 329 korun. Za minutu dálkového hovoru ve špičce uživatel ale zaplatí 1,58 místo 3,19 korun.

Nejlevnější tarif Mini vyjde měsíčně na 237 místo 199 korun, ale hovorné klesne na polovinu. Pokud si zákazník připlatí 119 korun, může tarif nově využít i pro připojení k internetu přes ADSL. Volání na mobil z pevné linky zlevní mimo špičku až o 28 procent a bude začínat na 4,18 koruny za minutu.

Paušální poplatek se o 14 až 16 procent zvýší i u tarifů Volno a Volno Plus, které nabízejí neomezené bezplatné volání o víkendech a mimo špičku. Ty v současnosti využívá přes půl milionu lidí. Neomezené volání za paušál pod názvem Nonstop, které Telecom nově zavádí, umožní bezplatné volání o délce do 30 minut.

Telecom rovněž snížil poplatek za zřízení pevné linky z dosavadních 3967 Kč na 594 korun. To bude ale platit jen při uzavření smlouvy na jeden rok.

Cena za impulz při volání z telefonní budky se zvýší ze čtyř na deset korun, ale zároveň se prodlouží doba impulzu ze 104 na 300 vteřin ve špičce, respektive z 250 na 600 vteřin mimo špičku.

Telecom i dceřiný Eurotel patří od loňského roku do skupiny Telefónica, která drží kolem 70 procent akcií.

 

Právě se děje

Další zprávy