Telecom dostal pokutu 80 milionů za ADSL

Marek Odstrčilík
22. 3. 2006 13:30
Brno - Český Telecom musí zaplatit pokutu 80 milionů korun za zneužití dominantního postavení na trhu kvůli rychlému internetu ADSL.

Rozhodl o tom v druhostupňovém rozhodnutí Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Původně měl Český Telecom zaplatit 90 milionů.

ÚOHS
ÚOHS | Foto: Aktuálně.cz

Podle ÚOHS nepředložil Telecom v listopadu 2003 alternativním operátorům s dostatečným předstihem svou velkoobchodní nabídku pro přístup na internet pomocí technologie ADSL, a zneužil tak svého dominatního postavení na trhu.

Telecom: Budeme se bránit

Podle vedoucího tiskového oddělení Vlastimila Sršně Český Telecom trvá na tom, že svým jednáním nemohl způsobit a nezpůsobil újmu koncovým uživatelům služby. "Naopak došlo ke zlevnění a zákazníci na tom vydělali. Rozhodnutí Úřadu a výši pokuty nepovažujeme za spravedlivé," řekl Sršeň a dodal, že právní útvar nyní zvažuje další možné právní kroky, včetně podání správní žaloby proti rozhodnutí.

PŘEČTĚTE SI: Český Telecom - nejtrestanější firma

Český Telecom dostal ve své historii již několik pokut. Tu největší na podzim loňského roku, kdy mu ÚOHS udělil rekordní pokutu ve výši 205 milionů korun za zneužití dominantního postavení. Podle antimonompolního úřadu měla nabídka volných minut bránit přechodu zákazníků ke konkurenci a nutila je telefonovat s Telecomem.

 

Právě se děje

Další zprávy