Telecom a Eurotel se spojí v jednu firmu

ČTK, aju
1. 3. 2006 15:00
Praha - Spojíme se v jedinou společnost, oznámily Český Telecom a Eurotel. Dopoledne v očekávání důležité zprávy bylo přerušeno obchodování s akciemi Telecomu.

Obnoveno bylo v jednáct hodin poté, co bylo oznámeno propojení Telecomu s Eurotelem do společnosti Telefónica O2 Czech Republic. Akcie Telecomu v prvních minutách vzrostly o 1,5 procenta na 536,6 koruny, vyplynulo z finančních serverů.

Spojení zvýší hodnotu

Telecom a mobilní operátor Eurotel se spojí a vytvoří jeden podnik Telefónica O2 Czech Republic. Představenstvo to navrhne valné hromadě, která se sejde 27. dubna. Na tiskové konferenci to dnes uvedl generální ředitel Telecomu Jaime Smith. Nová společnost by měla vzniknout v polovině letošního roku.

Spojení zvýší hodnotu firmy o desetinu. Telecom oznámil očekávání pozitivních synergických efektů v oblasti provozních nákladů ve výši 17,5 až 19,6 miliardy korun, v přepočtu 54 až 61 korun na akcii, uvedl analytik brokera Cyrrus Petr Bártek.

Příznivé dopady spojení navážou na loňské převzetí Telecomu španělskou Telefónikou. Firma odbourá například dvojité zasílání
výpisů a informačních materiálů zákazníkům, zeštíhlí prodejní a servisní strukturu, předpokládá sjednocení a zefektivnění vnitřních informačních procesů a s tím i snížení ostatních administrativních nákladů, jmenoval analytik.

Zmizí loga?

S největší pravděpodobností zmizí obě značky postupně z českého trhu. Firmy se k tomu nechtějí vyjadřovat, ale ve společném prohlášení tiskových mluvčí obou společností se píše: "Nová značka bude představena v nejbližší budoucnosti." Zákazníkům Eurotelu se tak může brzy změnit logo na mobilu například na O2.

Obchodování s Telecomem bylo na burze přerušeno od 9:29. O pozastavení obchodování na dobu neurčitou rozhodl generální ředitel burzy Petr Koblic v 09:29.

Důvodem bylo oznámení Telecomu o zveřejnění zásadní strategické informace. Burza podmínila obnovení obchodů rozšířením zprávy členům burzy a investorské veřejnosti.

Pozastavení bylo předem konzultováno se všemi obchodníky cenných papírů, kteří akcie Telecomu na burze kótují, a regulátorem kapitálového trhu, Komisí pro cenné papíry.

K burze se přidal i mimoburzovní RM-Systém, který podle oznámení na internetových stránkách rozhodl o pozastavení v 9:55.

Do té doby stačily akcie Telecomu posílit o 1,5 procenta na 541 korun z úterního závěru 533 korun. Na pražské burze akcie Telecomu v úterý končily na kurzu 528,5 koruny.

 

Právě se děje

Další zprávy