Teď podpoříme růst ekonomiky, říká vláda. Má 18 priorit

ČTK ČTK
20. 12. 2012 18:35
Vláda schválila návrhy na podporu ekonomického růstu, na plánu se podílel i NERV
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Jakub Šafránek

Praha - Vláda schválila návrhy na podporu ekonomického růstu. Celkem 71 opatření má za cíl zvýšení konkurenceschopnosti ČR. Po čtvrtečním zasedání kabinetu to uvedl premiér Petr Nečas. Podle materiálu, který vznikl za přispění Národní ekonomické rady vlády (NERV), chce vláda ještě ve svém funkčním období zavést celkem 18 prioritních opatření.

Mezi priority patří vytvoření jednotného kontaktního místa pro exportéry, snížení počtu operačních programů na čerpání dotací z EU a audit výdajů státního rozpočtu. Plnění opatření bude kontrolovat každé tři měsíce.

Navrhovaná opatření jsou nepřijatelná pro odbory, které je považují za nedostatečná. Naopak zaměstnavatelé jsou s materiálem relativně spokojeni. "Hora porodila myš. Ve své postatě je tam prorůstových opatření velmi málo. A hlavně jsme tam nenašli žádná čísla. Ten materiál je v této podobě nepřijatelný," uvedl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil po jednání tripartity.

Tři skupiny opatření

Opatření jsou rozdělena do tří skupin. "Za optimální z hlediska naléhavosti, časové a finanční reálnosti byl pracovní skupinou NERV považován výběr 18 klíčových opatření vlády s vysokou prioritou, která lze splnit, nebo jejich plnění založit do konce funkčního období této vlády," uvádí materiál.

Návrhy cílí na snížení administrativní zátěže a zpřehlednění legislativy, zvýšení konkurenceschopnosti, podporu inovací a vzdělávání, podporu rozvoje exportu a efektivní čerpání evropských fondů. V oblasti evropských dotací už ministerstvo pro místní rozvoj navrhlo pro roky 2014 až 2020 snížit počet operačních programů ze současných 17 na osm. Tento návrh vláda schválila na konci listopadu.

Mezi další opatření s vysokou prioritou patří zjednodušení stavebního zákona s cílem zlevnit a urychlit výstavbu dopravní infrastruktury. Celá hospodářská politika vlády by měla být centrálně koordinována na základě vypracované strategie konkurenceschopnosti. Materiál rovněž navrhuje opatření k omezení daňových úniků a podpoře technického vzdělávání.

Mezi další body patří zmírnění pravidel pro řetězení pracovních poměrů na dobu určitou a zreálnění cen staveb silnic a dálnic. NERV také doporučil vypracovat novou koncepci dálniční sítě, zahájit transformaci Ředitelství silnic a dálnic na státní podnik do března 2013 a zvýšit odbornost absolventů škol. Měla by se rovněž prohloubit elektronická komunikace mezi podniky a státem, zjednodušit administrativa a posílit konkurenceschopnost cestovního ruchu.

 

Právě se děje

Další zprávy