Těchto devět profesí brzy vymře. Je nám líto

investopedia, moh, jau
31. 1. 2010 17:30
Která zaměstnání nejvíce ohrožuje rozvoj technologií?
Odzvonilo náramkovým hodinkám?
Odzvonilo náramkovým hodinkám? | Foto: Reuters

Washington - Postupující vývoj s sebou nenese pouze vznik nových profesí, ale také zánik některých starších. Server Investopedia ve spolupráci s Yahoo zveřejnil výčet devíti činností, kterým během následujících let údajně nejvíce hrozí zánik.

1.Pokladní v bance - Bankovní služby jsou sice stále žádanější, ale také víc a víc virtuální. Narůstající objem transakcí efektivně řeší elektronické operace, naopak příjem hotovosti se smrskává na specifické transakce.

2. Archivář úředních dokumentů - Instituce postupně snižují spotřebu papíru, elektronické dokumenty rychle nahrazují ty papírové. Archiváři se postupně přeučí ve "správce elektronické databáze archivních materiálů".

Telefon Tesla z roku 1949
Telefon Tesla z roku 1949 | Foto: Pavel Baroch

3. Obsluha telefonní ústředny - I ta nejmenší společnost si dnes může dovolit zavést sofistikovaný telefonní systém, který automatickým hlasem přesměruje volajícího. Anebo si to brzy bude moci dovolit.

4. Zapisovatelé identifikačních údajů - Doposud lidstvo shromažďovalo nevyčíslitelné množství dat, které se proměnilo ve fyzické archivy v různých evidencích. Avšak stejně jako v budoucnu vymizí klasičtí archiváři, propojí digitální technologie i sběr dat. Lidé, kteří přepisují údaje do formulářů a tabulek, budou zbytní.

5. Třídění papírové pošty - Ano, stále ještě produkujeme velké množství klasické pošty. Ale: Kdy jste naposledy otevřeli a přečetli opravdový papírový dopis? Poštu v budoucnu protřídí stroje podle čárových kódů, které bude tvořit automat.

6. Vyvolávání fotografií - Je konec, poptávka po tomto oboru se s nástupem digitální fotografie smrskla na "umělecké" zakázky. A ve firemních plánech už existují prototypy levných, masově dostupných automatů pro okamžitý profesionální tisk digitálních fotografií.

Foto: Reuters

7. Provozování cestovní agentury - Internet už nabízí přístup k téměř všem informacím, díky kterým je snadné zorganizovat jakoukoli klasickou cestu. Cestovní agentury tak budeme brzy využívat pouze pro zajištění dlouhých a komplikovaných cest - třeba na Antarktidu.

8. Prodejce hodin a hodinek - Bez náramkových hodinek je snadné se obejít, mobilní telefony ukazují čas nepřetržitě. Digitální tabule v autech či ve městech přidávají k datumu nebo dni v týdnu také venkovní teplotu vzduchu. Hodinky se budou kupovat jako šperky.

Foto: Aktuálně.cz

9. Provozovatel videopůjčovny - Vzpomínáte si ještě na videopůjčovny? Ty nekonečné regály s plastovými krabičkami? Obsluha ve videopůjčovně od vás převzala vrácenou kazetu a zařadila ji do správné poličky... Retro, co říkáte?

 

Právě se děje

Další zprávy