Tajných akciovek v Česku je většina. Tlak na zákaz sílí

Karel Toman
5. 5. 2010 10:39
Počet tajných akciovek, které umožňují krýt korupci, přesáhl v Česku polovinu
Foto: Jan Langer

Praha - Více než polovina českých akciových společností má listinné akcie na majitele, což skutečným vlastníkům firem umožňuje zůstat v anonymitě. Informaci dnes zveřejnila Česká kapitálová informační agentura (ČEKIA), která údaj získala na základě výpočtů z veřejně dostupných zdrojů.

Přes polovinu se tak počet tajných akciovek v Česku přehoupl těsně před volbami, v nichž je jejich omezení či zákaz jedním z výrazných protikorupčních témat. Podle ČEKIA ale paušální zákaz anonymních akcií podnikatelům v korupčním jednání nezabrání.

Podnikatelé volí anonymitu na úkor byrokracie

"Podnikatelé jednoznačně dávají přednost listinným akciím před zaknihovanými," říká analytička agentury ČEKIA Petra Štěpánová. Důvodem je podle ní výrazně nižší administrativní a finanční náročnost a v kombinaci s formou akcií na majitele také možnosti skrýt skutečné akcionáře společnosti.

Akcie v listinné podobě vydalo více než 91 % (celkem 21 515) akciových společností registrovaných v České republice.

Majitelů firem, kteří preferují anonymní vlastnictví, je už většina. Celkem 11 983 tuzemských akciových společností, tedy 51 %, má listinné akcie na majitele s neprůhlednou majetkovou strukturou, zatímco 39 %, celkem 9 260, má listinné akcie na jméno.

Zaknihované akcie v České republice vydalo méně než 10 % akciových společností. Zpravidla se jedná o firmy, které se zúčastnily kuponové privatizace nebo později vstoupily na burzovní či mimoburzovní trh.

ČEKIA: Samotný zákaz korupci nezabrání

"Společenská objednávka na zákaz listinných akcií na majitele, nebo alespoň omezení účasti těchto firem ve státních výběrových řízeních vznikla v souvislosti s kontroverzními veřejnými zakázkami s nádechem korupčního jednání," připomíná analytička agentury ČEKIA Petra Štěpánová.

"Odborníci se nicméně shodují, že případný paušální zákaz anonymních akcií podnikatelům nezabrání v korupčním jednání, střetu zájmů v souvislosti s udělováním veřejných zakázek nebo organizovaným zločinem a praním špinavých peněz v kombinaci s daňovými ráji," dodává. Počet českých firem ovládaných z daňových rájů podle ní za poslední čtyři roky kontinuálně roste.

ČEKIA také připomněla, že tlak na společnosti s neprůhlednou vlastnickou strukturou a jejich spřízněnými osobami se zvyšuje.

Korupce je alarmující, stojí desítky miliard ročně

"Alarmující situaci v České republice podtrhuje vznik expertní skupiny, který byl iniciován častou kritikou korupce v českém podnikatelském prostředí ze strany Americké obchodní komory. Do expertní skupiny jsou zapojeny politické strany, podnikatelské asociace i veřejné instituce,"  rekapituluje Štěpánová.

Skupina má vytvořit legislativní změny, které by měly do veřejných zakázek vnést transparentnost a účelnost. Podle ekonomů jsou totiž veřejné zakázky kvůli korupci předražené o 10 až 20 procent.

Při objemech veřejných zakázek v řádu desítek miliard ročně má tak korupce na české hospodářství nepříznivý makroekonomický dopad, připomněl ve své závěrečné zprávě vládní protikrizový tým NERV.

Listinné akcie na majitele hrály hlavní roli v několika kauzách s příznaky možné korupce - od firmy Viamont bývalého ministra Aleše Řebíčka, přes tajemného majitele toskánské vily až po kauzu Opencard a firmu Haguess.

 

Právě se děje

Další zprávy