Tajný přílepek pomohl. Přes sKartu půjde i podpora

Petr Kučera Jiří Hovorka Petr Kučera, Jiří Hovorka
7. 11. 2012 17:34
Rozšíření sKarty schoval poslanec do zákona o ochraně ohrožených dětí
Foto: ČS

Praha - Poslanci schválili zákon o sociálně-právní ochraně dětí, který obsahoval i přílepek novelizující zákon o zaměstnanosti. Jeho schválením se rozšířila působnost sKaret.

Jak totiž ráno jako první upozornil online deník Aktuálně.cz, dosud platný zákon dává lidem, kteří pobírají podporu v nezaměstnanosti, možnost volby, zdali budou dávku čerpat přes sKartu, nebo nikoli.

Schválená úprava zákona přitom jasně stanovuje, že od roku 2013 bude podpora v nezaměstnanosti povinně čerpána přes sKarty, stejně jako je tomu u nepojistných sociálních dávek.

V zákoně týkajícím se ohrožených dětí, pěstounské péče a rušení kojeneckých ústavů tedy ministerstvo práce a sociálních věcí v tichosti napravit své předchozí opomenutí. Přílepek prosadil poslanec TOP 09 Václav Cempírek, tedy stranický kolega bývalého ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka

V jednom z vloni přijatých zákonů zavádějících sociální reformu totiž ministerstvo zapomnělo stanovit, že povinná výplata dávek prostřednictvím sKarty se týká i podpory v nezaměstnanosti. Pokud by dnes projednávaná novela neprošla, zůstala by sKarta pro nezaměstnané prakticky dobrovolná

Podle dosavadního znění zákona se "podpora v nezaměstnanosti a podpora při rekvalifikaci se vyplácí převodem na platební účet určený uchazečem o zaměstnání, nebo v hotovosti, anebo využitím platební funkce karty sociálních systémů, a to podle rozhodnutí uchazeče o zaměstnání. Způsob výplaty určuje příjemce dávky."

Schválená změna od ledna 2013 stanoví, že "podpora v nezaměstnanosti a podpora při rekvalifikaci se vyplácí prostřednictvím karty sociálních systémů, a to převodem na platební účet určený uchazečem o zaměstnání, v hotovosti nebo využitím platební funkce karty sociálních systémů."

Podrobnosti o obsahu přílepku a jeho vzniku jsme přinesli v ranním textu.

 

Právě se děje

Další zprávy