Tajné smlouvy od Drábka: Nový systém přijde na miliardy

Tomáš Fránek
16. 3. 2012 6:00
Aktuálně.cz má k dispozici dosud nezveřejněné dokumenty. K žádné úspoře letos nedojde
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Tvrzení ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka o stamilionových úsporách, kterými obhajuje problematické zavádění nového počítačového systému pro výplatu dávek, mají vážné trhliny.

Ukazují to jak přes dva a půl měsíce utajované dodatky, které ministerstvo uzavřelo se společností Fujitsu a jež má deník Aktuálně.cz k dispozici, tak i analýza dalších výdajů, které systém výplaty dávek provází.

Některé důležité dodatky upravující fungování systému přitom vedení ministerstva narychlo podepisovalo až na konci listopadu a prosince loňského roku - tedy v době, kdy už měl být celý systém zkoušen naostro.

Projekt za více než dvě miliardy

Podle těchto dokumentů bude vybudování nového systému dávek stát celkově přes dvě miliardy korun. Dodatky zároveň potvrzují, že ministerstvo ještě na začátku podzimu 2011 počítalo s výběrovým řízením, ale stamiliony korun nakonec rozděluje bez jakékoliv veřejné soutěže.

V této částce ale nejsou započítány třeba náklady na licence produktů společnosti Microsoft. Náklady tak budou ještě vyšší.

Navíc není jasné, jak je spravován a financován systém jednotného výplatního místa, který ministerstvo od začátku ledna v souvislosti s dávkami využívá. Podle neoficiálních informací má jeho provoz stát 700 milionů korun.

Ministerstvo práce a sociálních věcí tvrdí, že zavedení nového systému šetří peníze. Zveřejnilo tabulky, podle nichž letos kvůli přechodu na nový systém výplaty dávek ušetří přes tři sta milionů.

Pokud se ale do výdajů započítají peníze, které ministerstvo utratilo právě za přípravu nového systému, k žádné úspoře letos nedojde. Naopak.

Z dodatků například vyplývá, že ministerstvo utratilo už loni za různé konzultace k novému systému desítky milionů korun.

Jenom za sedm různých služeb a konzultací typu služeb směřujících ke zpracování projektové dokumentace vyplatilo ministerstvo dvacet sedm milionů korun. Loni tak ministerstvo podle týdeníku Euro vydalo na konzultace, analýzy, licence a provoz cloudu celkem téměř 350 milionů korun.

Lži a manipulace

Na to, že systém nešetří peníze tak, jak tvrdí ministr, upozorňuje také Nadační fond proti korupci, který podal na Drábka trestní oznámení.

"Předběžně lze skutečně hovořit o tom, že změna dosavadního fungujícího systému na systém nový bude výrazně - násobně - dražší, než uvádí ministr Drábek. Celý průběh realizace projektu doprovází řada lží, manipulací a netransparentních úkonů," říká mluvčí fondu Bob Fliedr.

Podle politiků KDU-ČSL, kteří se obrátili na Úřad na ochranu hospodářské soutěže, bude stát nový systém tři a půl miliardy korun.

Mluvčí ministerstva Viktorie Plívová však o tom, že by úřad loni utratil za nový systém stamiliony, neví. Na otázku, kolik tedy loni úřad zaplatil na přípravu a konzultace, už ale neodpověděla.

Zaplatí to EU

Nadační fond proti korupci navíc upozorňuje na to, že Drábkův úřad chce na systém budovaný bez výběrového řízení využít skoro devět set milionů z fondů Evropské unie. Podmínkou získání a využití unijních peněz je přitom právě transparentní výběrové řízení.

Ani u peněz z Evropské unie navíc není jasné, jak k celkové částce ministerstvo došlo. Peníze chce úřad získat díky projektu s krkolomným názvem Zajištění pilotního provozu prostředí centralizované datové infrastruktury pro provoz agendových aplikací, pilotní provoz aplikací na podporu zaměstnanosti a zaškolení uživatelů pro jejich efektivní využívání.

Na ten chce ministerstvo získat přes 826 milionů, v tabulkách o úsporách ale u evropských fondů počítá s částkou přes 888 milionů.

Podle vedení ministerstva jsou ve hře i další neupřesněné projekty. "Jedná se o celkový souhrn finančních prostředků čerpaných z EU, do této částky jsou zahrnuty i ostatní projekty ministerstva," vysvětluje mluvčí Plívová.

Ministerstvo práce a sociálních věcí tají dodatky už dva a půl měsíce. Teprve ve čtvrtek uvedlo, že požádá ministerstvo vnitra i Fujitsu o souhlas se zveřejněním.

Dodatky mají podle ministerstva obsahovat bezpečnostně citlivé informace, které mohou ohrozit chod systému. Ve smlouvách, které má online deník Aktuálně.cz k dispozici, ale žádné takové informace nejsou. Popisuje se v nich rozsah služeb a jejich provedení včetně cen.

 

Právě se děje

Další zprávy