Tajné akciovky stát nezakáže, podvádět se dá jinak

Karel Toman
11. 4. 2009 21:51
Minsterstvo nezruší akcie na majitele. Způsobů, jak podvádět, je víc, argumentuje.

Praha - Ministerstvo spravedlnosti se nechystá zrušit anonymní akcie na majitele.

„Riziko spojené s akciemi na majitele je významné," potvrdil přitom pro Aktuálně.cz ekonom Raiffeisen Bank a někdejší ministr financí Pavel Mertlík. „V zemích, kde tyto akcie existují, jich organizovaný zločin dlouhá léta výhodně užívá například ve spojení s daňovými ráji," dodal.

Pro připomenutí: akcie na majitele, neboli listinné akcie na doručitele kolují jako bankovky. Jejich vlastníkem (je-li jich dost, pak i vlastníkem společnosti) je ten, kdo je má právě v ruce. Jejich skutečný vlastník je však dokonale anonymní.

Z eurofondů do ráje

S blížícím se přívalem evropských dotací tak akcie na doručitele nabízejí politikům a úředníkům jednoduchý a účinný způsob, jak přihrát veřejnou zakázku vlastní firmě, aniž by to bylo možné dokázat.

Jak naznačil Mertlík, akcií na majitele zločinci často využívají ve spojení s daňovými ráji, kterým teď vyhlásily boj nejsilnější ekonomiky světa sdružené v organizaci G20.

Počet firem s těmito akciemi přitom podle ekonoma Tomáše Ježka v Česku roste. O desetinu vloni vzrostl i počet českých firem registrovaných v daňových rájích.

Na otevírání nového dálničního úseku nechyběl ani nový ministr dopravy Aleš Řebíček a policejní prezident Vladislav Husák.
Na otevírání nového dálničního úseku nechyběl ani nový ministr dopravy Aleš Řebíček a policejní prezident Vladislav Husák. | Foto: Ondřej Besperát

Pro zrušení nebo aspoň zákaz přístupu těchto firem k veřejným zakázkám placených z peněz daňových poplatníků je proto například zmíněný ekonom Ježek nebo poradce nevládní organizace Otevřená společnost Oldřich Kužílek.

Mají se tedy akcie na doručitele zrušit úplně?

Podle Mertlíka a ministerstva spravedlnosti by to mohlo být proti pravidlům volnému trhu. Navíc je podle nich mnoho jiných způsobů, jak majitele akcií a firem utajit.

Na trhu utajení nevadí...

„I registrované akcie (tzv. akcie na jméno, pozn. red.) se dají pronajímat a půjčovat. Vždycky tu tedy existuje služba investičního bankovnictví, která spočívá v tom, že nějaká instituce pro vás akcie drží a zastupuje vás. To zákazem akcií na doručitele neodstraníte," uvedl Mertlík.

„Upuštění od institutu akcií na doručitele nežádalo ani Ministerstvo financí a ČNB," uzavírá mluvčí ministerstva spravedlnosti Veronika Ludvíková. To podle ní dokazuje, že ani garanti trhu nepovažují zrušení akcií na doručitele za způsob, jak zabránit praní špinavých peněz.

Jiří Němec, předseda představenstva firmy Neutrics
Jiří Němec, předseda představenstva firmy Neutrics | Foto: Ludvík Hradilek

Investování v utajení je legitimní také podle Mertlíka. Například když se někdo rozhodne skoupit určitý podíl na trhu, jinak než tajně to ani nejde. V Česku jsou ale přísné zákony, které nutí investory svůj podíl na trhu od určité úrovně zveřejnit. 

I to lze ale podle Mertlíka obejít přes různé majetkocvé řetězce často napojené právě na daňové ráje.

...u veřejných zakázek ano

Jak navíc ukázaly případy společnosti Viamont, nebo správce evidence exekucí firmy Neutrics, problémy nastávají, když se utajená společnost s akciemi na doručitele dostane k veřejné zakázce. Ta má být totiž z principu od začátku do konce transparentní.

Teď se navíc rozjíždí příliv největší vlny veřejných zakázek v historii České republiky, do kterých půjde za dotace z evropských fondů až 750 miliard korun. To jsou zhruba tři čtvrtiny státního rozpočtu.

Ministerstvo pro místní rozvoj chce ale v připravované novele zákona o veřejných zakázkách odstavit od tendrů jen takové firmy, v jejichž statutárních orgánech sedí lidé pravomocně odsouzení.  Ty sice u tajných firem s akciemi na doručitele zjistit lze, jejich skutečného majitele však ne.

„Je to jasné, v příštím volebním období se toho bude muset chopit nějaký poslanec," tvrdí ekonom Tomáš Ježek k začarovanému kruhu akcií na doručitele, který ministerstva odmítají rozseknout.

 

Právě se děje

Další zprávy