Tajil čísla klientů, přesto T-Mobile nepochybil

Tomáš Fránek
6. 8. 2007 16:15
Kvůli nezveřejňování čísel mobilů Česko kritizovala i unie

Brno - Největší tuzemský mobilní operátor T-Mobile neporušil zákony, když odmítl předat čísla a jména svých klientů do veřejného telefonního seznamu.

Právě za neposkytnutí jména, příjmení, adresy a telefonního čísla mobilního telefonu svých klientů dostal T-Mobile od Českého telekomunikačního úřadu pokutu ve výši 150 tisíc korun.

Data odmítl T-Mobile předat konkurenční společnosti Český Telecom (nyní Telefónica O2), který údaje pro veřejné telefonní seznamy shromažďuje.

Dohoda nebyla

U soudu ale zvítězila společnost T-Mobile, rozhodnutí úřadu zrušil Městský soud v Praze a nyní s definitivní platností i Nejvyšší správní soud.

Zákon o telekomunikacích totiž podmiňuje předání údajů o majitelích mobilních telefonů uzavřením dohody mezi firmami se společností Český Telecom.

"Údaje jsme nepředali, nedošlo totiž k uzavření dohody. Český Telecom vznesl nezákonné požadavky, které se týkaly předání údajů," uvedla mluvčí společnosti T-Mobile Martina Kemrová.

Jedním z požadavků tak například bylo, aby ke každému číslu přidal T-Mobile kód obce z registru spravovaného Ministerstvem práce a sociálních věcí.

Ve svém vyjádření pro soud navíc T- Mobile argumentoval tím, že předání osobních údajů statisíců lidí je velmi komplikovaný proces. A k tomu musí být podepsána písemná dohoda s tím, aby nedošlo k porušení zákona na ochranu osobních údajů.

Důležité je chránit osobní údaje

To ve svém rozhodnutí potvrdil také Nejvyšší správní soud, který zamítl stížnost Českého telekomunikačního úřadu.

Soud sice potvrdil povinnost předávat data o telefonních číslech. Musí však být zaručeno právo před neoprávněným zasahováním do soukromého a rodinného života a na ochranu před neoprávněným shromažďováním, zveřejňováním nebo jiným zneužíváním údajů o své osobě.

"Tomuto ústavně zaručenému právu a veřejnému zájmu na jeho ochraně nelze nadřazovat povinnosti vyplývající z povinnosti předat telefonní čísla klientů," uvedl v rozhodnutí senát Nejvyššího správního soudu pod vedením Marie Turkové.

A když se nepodařilo uzavřít písemnou dohodu o tom, jak přesně budou data lidí předána, tak T-Mobile podle soudu žádné povinnosti neporušil.

Foto: Aktuálně.cz

Mluvčí T-Mobilu Kemrová deníku Aktuálně.cz potvrdila, že nyní se už dohodu podařilo uzavřít a mobilní čísla do veřejného seznamu firma předává.

Kritika z Bruselu

Český Telecom společně s vydavatelem Zlatých stránek, firmou Mediatel, začal ve veřejných seznamech zveřejňovat čísla mobilních telefonů loni.

Zájem majitelů mobilních telefonů, kteří musí s uvedením svého čísla souhlasit, ve veřejných telefonních seznamech, je ale zatím velmi malý.

Kvůli tomu, že Česko nemělo úplný telefonní seznam zahrnující i čísla mobilních telefonů, zemi v minulých letech kritizovala i Evropská komise.

 

Právě se děje

Další zprávy