Tady vaří nejlepší pivo na světě. Reportáž z Náchoda

Radek Pecák Radek Pecák
3. 11. 2013 10:55
Český pivovar uspěl s pivem, které je v současnosti typické hlavně pro Německo.
Od letošního roku se do náchodského pivovaru vchází důstojným vchodem.
Od letošního roku se do náchodského pivovaru vchází důstojným vchodem. | Foto: Radek Pecák

Náchod - Nejlepší pivo světa se vaří ve východočeském Náchodě. Konstatovala to porota soutěže World Beer Awards konané každoročně v anglickém městě Norwich. V hlavní kategorii letos zvítězil Primátor Weizenbier, což je svrchně kvašené světlé pšeničné nefiltrované kvasnicové pivo.

Mezinárodní porota ocenila svůdnou vůni s nádechem zralého banánu, hřebíčku a cukroví. Podle odborníků je výrobek náchodských sládků také ohromně lahodný a osvěžující. Má dobrý poměr mezi sladkostí a hořkostí a příjemnou kořeněnou chuť v závěru.

Původně obecní pivovar Primátor prodalo město Náchod v roce 2009 liberecké společnosti LIF za 150 milionů korun. Do skupiny LIF v Česku patří také pivovary Svijany a Rohozec. Náchodský pivovar je největší v Královéhradeckém kraji.

Banán, hřebíček a cukroví

Paradoxem je, že český pivovar uspěl s pivem, jež je v současnosti typické hlavně pro Německo. "My jsme nevymýšleli nic speciálně českého, prostě jsme chtěli uvařit pivo, které se tomu typicky německému weizenbieru co nejvíce podobá," říká zdejší sládek Miroslav Šmejda redaktorovi online deníku Aktuálně.cz, který se přijel do úspěšného pivovaru podívat.

Ve varně bdí nad kvalitou i toto umělecké dílo.
Ve varně bdí nad kvalitou i toto umělecké dílo. | Foto: Radek Pecák

"Také proto nás potěšilo, když porotci nalezli v našem pivu vůni s nádechem zralého banánu, hřebíčku a cukroví. O to jsme se právě při vývoji našeho výrobního postupu snažili," dodává sládek.

Pivovar Primátor v Náchodě má nyní ve své stálé nabídce čtrnáct druhů piv. S výrobou vítězného produktu začal v roce 2003, tedy právě před deseti lety. Vítězství v soutěži World Beer Awards je tedy jakýmsi dárkem k tomuto jubileu.

Primátor Weizenbier se vyrábí z domácího pšeničného sladu, do kterého se ovšem přidává i klasický ječný. Hlavním rozdílem je použití speciálních původem německých kvasnic a také výrobní postup. Zatímco ležák takzvaného plzeňského typu se vyrábí za pomoci spodního kvašení, weizenbier kvasí svrchně - stejně jako zde rovněž vyráběné pivo English Pale Ale či Primátor Stout.

Oproti běžným pivům, která vaří většina pivovarů v tuzemsku, je ve weizenbieru méně chmele. "Asi tak dvě třetiny," dodává sládek Šmejda.

Pivo po uvaření kvasí v otevřených kvasných tancích zhruba čtyři až pět dnů dnů, pak dokvašuje v tancích zhruba další dva týdny.

Právě kvůli odlišné technologii výroby museli v pivovaru prostory, kde weizenbier kvasí, oddělit od těch pro výrobu klasických typů piv. Také kvasnice se uchovávají ve speciální hermeticky uzavřené nádobě.

Pivo kvasí v otevřených kádích.
Pivo kvasí v otevřených kádích. | Foto: Radek Pecák

Zájem rostl i před oceněním

Zájem o pivo Primátor Weizenbier v tuzemsku i zahraničí stoupal už před vítězstvím v soutěži. V roce 2003, kdy s ním v Náchodě začínali, se ho uvařilo a prodalo 242 hektolitrů, před třemi lety už to bylo přes 5000 hektolitrů a letos se očekává výstav přes 7000 hektolitrů.

Z celkového množství uvařeného piva v Náchodě, jehož výroba se v posledních několika letech drží kolem 125 tisíc hektolitrů, tedy připadá na "krále piv" pět až sedm procent.

Více než polovina uvařeného Weinzebieru směřuje do zahraničí, přičemž mezi klíčové trhy patří Polsko, Rusko, Slovensko a Řecko.

Náchodský pivovar v současnosti těží z rostoucího zájmu o speciální typy piv. Zatímco u řady jiných pivovarů klesá poměr mezi výrobou sudového piva (ta klesá) a výrobou piva stáčeného do láhví, zde je tomu právě naopak.

Písmeno W na zátkách označuje Weizenbier.
Písmeno W na zátkách označuje Weizenbier. | Foto: Radek Pecák

"Lidé v restauracích si totiž rádi vyzkouší, jak chutná například speciální 21% Rytířský primátor, u něhož je obsah alkoholu devět procent objemového množství  nebo dokonce 24% Primátor Double, jehož obsah alkoholu kolem 10,5 procenta se už blíží vínu," říká Markéta Flousková z marketingového oddělení pivovaru.

Při speciálních příležitostech, například ke dni patrona hasičů - svatého Floriana - navíc pivovar vaří várky dalších speciálních piv.

 

Právě se děje

Další zprávy