Systém pro dávky stále nefunguje. Drábek ale neodstoupí

Petr Kučera Tomáš Fránek, Petr Kučera
11. 4. 2012 14:15
Nedostatky nového počítačového systému musí řešit nově najatí experti
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha - Nový počítačový systém na výplatu sociálních dávek ani po třech měsících nefunguje tak, jak by měl. Je nespolehlivý, často "padá" a chybí v něm některé důležité funkce.

Přestože ministerstvo práce a sociálních věcí slíbilo, že do konce března budou nové programy už plně funkční, zdaleka ještě není všechno v pořádku.

Na projektu, zadaném bez veřejného výběrového řízení, jehož cena je podle části expertů a protikorupčních sdružení přemrštěná, nyní musí pracovat více firem, než ministerstvo uvádí.

Online deník Aktuálně.cz tak zjistil, že společnost Microsoft, jejíž licence ministerstvo na základě rámcové smlouvy z roku 2008 využívá, si kvůli novému systému najala experty z další významné české počítačové firmy Unicorn.

"Jde o snahu zachránit, co se dá," uvádí zdroj z ministerstva, který je obeznámený s podrobnostmi budování nového systému.

Vedení ministerstva naopak tvrdí, že systém funguje, nemá prý závažné nedostatky a ušetří peníze.

Dostatečně kvalifikované zdroje

Spolupráci s Unicornem potvrzuje také česká pobočka Microsoft. Podle mluvčí firmy Markéty Kuklové jde ale o krok, který Microsoft dělá u svých projektů pravidelně.

"V rámci činností, které naše společnost na projektu ministerstva práce a sociálních věcí zajišťuje, využíváme také principu bodyshopingu zdrojů od společnosti Unicorn. Ta nám nabídla dostatečně kvalifikované zdroje v potřebném čase," upřesňuje Kuklová.

Potvrdila zároveň, že práci expertů Unicornu platí Microsoft.

Nový seznam připomínek

S fungováním nových programů jsou stále nespokojeni také pracovníci úřadů práce a odboráři. Ti na konci března znovu sepsali všechny připomínky, podle kterých je jasné, co v nových programech nefunguje.

Největší problém je podle materiálu, který má deník Aktuálně.cz k dispozici, s programy týkajícími se zaměstnanosti a výplaty podpor pro nezaměstnané.

Program například špatně počítá výši podpor, nejdou tisknout ani potřebné dokumenty a obálky. Nový systém nedokáže ani zjistit, zda lidé nedostali víc peněz, než na kolik mají nárok.

"Systém je pomalý. Stává se, že jedno rozhodnutí trvá až hodinu, normálně to trvalo pět minut. Navíc systém občas padá, takže se s ním nedá soustavně pracovat a údaje se musejí zadat znovu," píše se v materiálu.

Ministerstvo práce přitom připravuje rozšíření tohoto systému i na výplatu důchodů, což už by se týkalo 2,6 milionu lidí. "Což je už opravdu veliký počet obyvatel a to už jsme opravdu zděšeni," podotýká místopředsedkyně sněmovního kontrolního výboru Hana Orgoníková z ČSSD.

Odstoupení nečekejte

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek v únoru připustil svou rezignaci v případě, že se do konce března nebudou dávky hromadně vyplácet v zákonných termínech.

O odstoupení však nyní Drábek neuvažuje. "Dávky se v zákonných termínech vyplácí. Systémy nepadají, jsou v oblasti výplaty dávek funkční. Dále se pracuje na kultivaci a uživatelské přívětivosti systému, na zdokonalení provázanosti a ergonomie," říká mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

"Systémy jsou však nyní stabilní, odezvy jsou téměř na optimu," tvrdí Drábek. To podle něj připouštějí i odboráři, když souhlasili s přechodem ze čtrnáctidenní frekvence vzájemných jednání na měsíční. Další jednání proběhnou 27. dubna.

"Pokud má někdo jiné informace, ať je sdělí veřejně a ne opět pod rouškou anonymity, která dává nekonečný prostor hlásat cokoli proti komukoli," vyzývá Drábek. Některé z připomínek, sepsaných na konci března, už podle něj nejsou aktuální.

Poslanci se obrátili na NKÚ

Nový systém výplaty sociálních dávek už prověřuje policie, Úřad na ochranu hospodářské soutěže a Úřad na ochranu osobních údajů.

Nadační fond proti korupci spočítal na základě dlouho utajovaných dodatků, že stát za nový systém utrácí zbytečně více. Místo aby stát uspořil za pět let miliardu, zaplatí naopak o miliardu více. Provoz nového systému bude podle výpočtů fondu dražší, než kdyby úřad využil stávající systém.

Zavádění systému přezkoumá také Nejvyšší kontrolní úřad, na který se ve středu obrátil sněmovní kontrolní výbor - podnět podal dřív i Senát. 

 

Právě se děje

Další zprávy