Symbol snobství a síly končí. Krize zničila Hummer

Tomáš Fránek
25. 2. 2010 10:36
General Motors ukončí činnost značky Hummer, nepodařilo se ji prodat Číňanům
Hummer byl letos k vidění pouze na stánku Dakar teamu. Vlastní stánek značka neměla.
Hummer byl letos k vidění pouze na stánku Dakar teamu. Vlastní stánek značka neměla. | Foto: Veronika Skálová

Detroit -  Značka Hummer, kterou proslavil herec a současný kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger, definitivně zmizí z trhu.

Jde o nejznámější automobilovou značku, kterou krize definitivně srazila na kolena. Symbol snobství a brutální síly na silnicích totiž odmítli koupit Číňané.

Konec značky Hummer oznámila automobilka General Motors poté, co zkrachoval pokus o její prodej čínské strojírenské firmě Sichuan Tengzhong Heavy Industrial Machinery. Prodej značky za 150 milionů dolarů (téměř tři miliardy korun) podle agentury Reuters zamítly čínské regulační úřady.

Nechceme ani se slevou

Čínské firmy totiž musí při zahraničních nákupech  požádat o souhlas příslušný úřad, kterým je Komise pro rozvoj a reformy. A ta s koupí Hummeru nesouhlasila.

Ukončení činnosti značky ohrozí zhruba 3000 pracovních míst.

Nepomohlo ani to, že GM šla s cenou značky výrazně dolů. V bankrotovém řízení, když se oceňovaly značky pod střechou GM, přitom Hummer stál ještě 500 milionů.

Číňané plánovali přestavbu auta, které bylo původně postavené pro armádu. Chtěli, aby bylo úspornější a šetrnější k životnímu prostředí.

"Budeme investovat do značky Hummer a jejích výzkumných a vývojových kapacit, což Hummeru umožní lépe uspokojovat poptávku po nových produktech, jako jsou vozy s nižší spotřebou," uvedla ještě na podzim loňského roku čínská firma, pro kterou by transakce byla prvním vstupem do automobilového sektoru.

Zájem klesal

Prodej aut, jež jako jeden z prvních v civilní verzi využíval herec a současný kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger, klesal i ve Spojených státech. Prodej Hummerů ve Spojených státech se už předloni snížil na polovinu, prodalo se jich jen něco přes 27 tisíc.

V Česku bylo k lednu letošního roku zaregistrováno asi 680 vozidel značky Hummer. Cena vozů značky Hummer se na českém trhu pohybuje většinou mezi jedním až dvěma miliony korun.

Neohrabaně vyhlížející Hummer s růstem cen pohonných hmot Američané postupně odvrhli a začali se zaměřovat na úspornější automobily.

Společnost GM, která se po opuštění bankrotového režimu snaží zbavit neziskových značek a zaměřit se na čtyři klíčové značky Chevrolet, Cadillac, Buick a GMC, tak kvůli neúspěšnému prodeji Hummeru přišla o další peníze.

 

 

Právě se děje

Další zprávy