Švýcarsko není daňový ráj, vzkázalo předsednické Česko

Tomáš Fránek
20. 3. 2009 12:15
Na černou listinu se nedostanou ani Rakousko a Lucembursko
Foto: Reuters

Brusel - Evropská unie neeviduje Švýcarsko na černé listině daňových rájů.

Podle slovenské agentury Sita o tom ve švýcarské televizi informoval český premiér Mirek Topolánek jako šéf země předsedající Evropské unii.

"Členské státy Unie Lucembursko a Rakousko stejně jako Švýcarsko nebudou zařazené na černou listinu," uvedla televize s odvoláním na Topolánka.

Švýcaři jako Indiáni

Část politiků daňové ráje považuje za spoluviníka nynějších hospodářských problémů. S nejostřejší kritikou vystoupil německý ministr financí Peer Steinbrück. Například Švýcary přirovnal k Indiánům, kteří vystrašení utíkají z boje.

Postup proti daňovým rájům by měl být i tématem summitu 20 největších ekonomik světa (G20).

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) sestavuje a aktualizuje seznam tzv. daňových rájů, tedy zemí či oblastí, které plně nespolupracují při potírání daňových úniků.  Z Evropy je tam Lichtenštejnsko, Andorra a Monako.

G20 nicméně hrozí, že podobnou listinu rovněž sestaví a že by se na ní již mohly objevit i další evropské státy.

Švýcarsko se ale snaží přesvědčit šéfy států G20, že by na listinu bylo zařazeno neprávem.

Poškodilo by nás to

"Pokud by bylo Švýcarsko zařazeno na černou listinu, nepoškodilo by ho to pouze jako finanční centrum, ale také jako místo pro podnikání," uvedl švýcarský ministr financí Hans-Rudolf Merz.

Minulý týden se Rakousko, Lucembursko a Švýcarsko už společně dohodly na zmírnění přísných pravidel pro bankovní tajemství a také na vyšetřování daňových úniků.

Nezisková organizace Oxfam nedávno upozornila, že existence daňových rájů připravuje o velké peníze především rozvojové země, které přicházejí o více prostředků, než kolik dostávají v rámci rozvojové pomoci.

Daňové úniky podle nich představují až 124 miliard dolarů, objem zahraniční pomoci, která do nich proudí, se přitom pohybuje kolem 103 miliard dolarů.

 

 

Právě se děje

Další zprávy