Švýcarská UBS kvůli nepovolenému obchodu snížila zisk

Tereza Holanová Tereza Holanová
25. 10. 2011 11:50
Celkový výsledek byl meziročně slabší, překonal ale odhady analytiků
Foto: Reuters

Curych - Neschválené obchodování a ztráta vyšší než dvě miliardy se projevily v zisku švýcarské banky. Ve třetím čtvrtletí se profit společnosti UBS meziročně snížil o 39 procent. Skupina o tom informovala na svých stránkách.

Celkový zisk činil stejně jako v předchozím čtvrtletí jednu miliardu švýcarských franků (20,3 miliardy korun). Zisk před zdaněním se propadl o 674 milionů franků na 980 milionů franků.

Jak ovšem experti zdůrazňují, konečný výsledek výrazně překonal odhady. Analytici deníku The Wall Street Journal počítali s čistým ziskem 302 milionů franků, analytici agentury Reuters byli ještě zdrženlivější. Jejich předpověď činila 276 milionů franků.

"Celkově banka dopadla lépe, než jsme mysleli. Ztráta nakonec byla nižší, zatímco zisk předčil očekávání," uvádí The Wall Street Journal.

Ztrácela také investiční banka

Špatný výsledek skupina připisuje především vysoké ztrátě, k níž došlo kvůli nepovolenému obchodu jednoho z makléřů. Kromě toho se na poklesu podepsaly nižší tržby investiční banky, jejíž ztráta před zdaněním činila 650 milionů franků.

S problémy se tato část UBS potýká již od roku 2008. Klienty odradil mimo jiné vleklý spor s americkými úřady ohledně zveřejňování informací o účtech.

Na poklesu zisku se podílely rovněž náklady na restrukturalizaci ve výši 387 milionů franků. "Příjmy byly navíc ovlivněné nižší aktivitou klientů, která je pro toto období typická, a nepříznivými tržními podmínkami," stojí ve zprávě banky.

Uvedené ztráty naopak kompenzoval účetní zisk 1,765 miliardy franků, který banka vytvořila skupováním svých dluhopisů z trhu za nižší než nominální cenu.

Dobře se dařilo také divizi správy majetku bohatých klientů, kteří během sledovaných tří měsíců vložili do banky 7,8 miliardy franků.

Příliv peněz zaznamenala banka především ze strany klientů z východní Asie a Pacifiku. Evropští zákazníci byli naopak zdrženlivější, prostředky z účtů stahovali hlavně Němci.

 

Právě se děje

Další zprávy