Světová IT konkurence si porcuje mračna nad Českem

Jan Kovalík
10. 3. 2011 20:04
Poskytovatelé cloudových řešení začínají přesvědčovat místní firmy o výhodách nové technologie
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Na první pohled to není vidět, ale o mračna nad Českem se už začala prát světová IT konkurence.

Velcí poskytovatelé takzvaných cloud computingových řešení vehementně loví do svých mraků české firmy, aby právě oni na novém virtuálním trhu v budoucnu dominovali. Mají to těžké: čeští podnikatelé zatím do nebe příliš nespěchají.

Jak funguje mrak

Pod pojem cloud computing se dá schovat spousta věcí a využití.

Společné všem zůstává to, že nároky na výpočetní výkon a softwarovou výbavu se z koncových zákazníků přesouvají na poskytovatele, respektive do jeho datacenter, vzdálených stovky kilometrů. Zákazníci si pak od poskytovatele výkon, správu i software pronajímají.

V praxi to znamená, že pokud potřebuje začínající firma propojit své zaměstnance do sítě, a vybavit je potřebným softwarem, nepotřebuje počáteční investici do hardwaru (server), nákup softwarových licencí a ušetří i za mzdy svého IT oddělení.

Zaměstnanci potřebují jen terminály, ze kterých se do mraku připojují. Obvykle tedy laptop, mobilní telefon a připojení k internetu.

Pronajatý výkon

Poskytovateli platí fixní sumu na zaměstnance a měsíc. Tento způsob též ušetří pravidelnou investici do hardwaru, který se během několika let musí obnovovat.

V cloudovém řešení se o výkon starají stovky výkonných počítačů v datacentrech poskytovatelů. Například v případě Microsoftu, který je jedním z poskytovatelů cloud řešení v Česku, probíhají výpočty v datacentru v Dublinu nebo Amsterdamu.

Začínající firma s potřebou IT řešení je ideálním příkladem. Většina firem, které na cloud přechází ale volí hybridní variantu, tedy ze svých současných serverů přesouvají provoz na ty virtuální postupně.

V případě opravdu velkých firem pak vznikají tzv. soukromé mraky, kdy firma vybuduje své vlastní datacentrum, ke kterému se zaměstnanci připojují.

Porcuje se obloha

Boj o prostor na novém virtuálním trhu je již v plném proudu, i v Česku je dnes možné vybrat z nabídek správců největších mračen Evropy. Svůj mrak nabízí HP, Microsoft, VMware nebo třeba Google.

Foto: Aktuálně.cz

Jejich nabídky se liší, hlavně pokud se jedná o využívání speciálních služeb, jako třeba pronájem enormního výpočetního výkonu, nejběžnější virtuální kancelář nabízejí všichni. Zaměstnanci by, krom komfortu přistupovat ke svým kancelářským aplikacím přistupovat z jakéhokoliv zařízení a odkudkoliv, neměli poznat rozdíl - jejich pracovní prostředí by mělo vypadat stejně.

Mračné služby Microsoftu využívá v Česku Nadace Charty 77, která je správcem Konta bariéry. Softwarový obr patří ke dlouhodobým sponzorům nadace a neziskovka tak novou technologii využívá bezplatně.V redakci nadačního magazínu Můžeš, který se věnuje sociálním tématům, jsou ale zaměstnanci nad otázkou, jak jim nová technologie usnadnila život, trochu v rozpacích.

Počáteční rozpaky

"Testujeme tuto technologii již rok, a třeba pro projekt Počítače proti bariérám, který umožňuje hendikepovaným lidem pracovat z domova nebo se učit skrze live meeting, vidím do budoucna velký přínos," říká Patrik Zalmay z Konta Bariéry. Na otázku, jak jim kancelář v mraku usnadnila život v redakci ale odpovídá shovívavým úsměvem.

"Od té doby, co jsme přešli na virtuální kancelář se celý systém zpomalil a to spolu primárně komunikujeme vlastně jen čtyři," říká nakonec šéfredaktor časopisu Jinřich Štěpánek. Výhody, jako například práce na projektu v jedné aktuální verzi sdíleného dokumentu namísto přeposílání různých aktualizovaných verzí emailem, se tak zatím spíše míjí účinkem.

Hodnotit podle popsané zkušenosti funkčnost virtuálních kanceláří, samozřejmě nelze. Ve zkratce ale vystihují současné zkušenosti firem a jednotlivců, které se dají vyčíst z internetových fór. Velmi také záleží na tom, jak se dané řešení firma chystá využít. Zůstaneme-li u příkladu malé a střední firmy, která o cloudové technologii přemýšlí z důvodů ušetřit peníze, není se dnešní zdrženlivosti zdejších podnikatelů co divit.

Bezplatná alternativa

Prakticky všechny funkce virtuální kanceláře, které jsou dnes na trhu k dispozici, lze nahradit aplikacemi od více výrobců a zdarma. Hodí se pořirozeně spíše pro jednotlivce nebo malé firmy, svůj úkol ale bez problému splní. Navíc prostředí těchto aplikací většina uživatelů zná ze svého soukromí - například komunikační aplikaci Skype.

K nejpopulárnějším bezplatným kancelářím patří Google Documents, které zdarma nabízí sdílení dokumentů a jejich uchovávání on-line, sdílený kalendář, tabulkový procesor nebo jednoduchou aplikaci pro nákresy. Úložný prostor pro tyto dokumenty je omezený, za poplatek cca 40 euro ročně za uživatele nabízí Google velkorysejší řešení. Obdobnou službu nabízí i Microsoft, v podobě svého balíku Office Web Apps.

Ačkoliv české firmy zatím před rozhodnutím, odeslat své servery a IT oddělení do nebe, spíše váhají, trend cloud computingu se již dnes zdá nezastavitelný. Svá data, počínaje fotogaleriemi nebo emaily a hudbou konče, již na internet přirozeně odesíláme všichni. Data firem budou přirozeně následovat.

Navíc firmy dnes mohou využít příhodnou situaci na trhu s "oblohou k pronájmu". Velcí poskytovatelé cloud computingu investovali do výstavby svých datacenter nemalé sumy, které se musí vrátit. Jde tedy o to, přesvědčit zákazníka, aby svá data svěřil právě do jejich mraku.

Standardně je tak dnes možné řešení všech hlavních prodavačů oblohy zdarma vyzkoušet a vyhodnotit, které z nich vyhovuje právě té vaší firmě.

 

Právě se děje

Další zprávy