Světélkují kuřecí kosti? Nic nehrozí, svítí i šunka

Petr Havel
1. 11. 2008 13:00
Světélkující kosti zkoumají veterinární laboratoře
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Lidé, kteří objeví světélkující kosti, nemusí mít podle odborníků žádné výrazné obavy o své zdraví.

Světélkující kuřecí kosti se objevily na Olomoucku a nyní je zkoumají experti ve Veterinárním ústavu v Olomouci.

Odborníci se ale shodují v jednom: Nejde o žádný překvapivý úkaz. A podle všeho by světélkující zbytky živočišných proteinů neměly znamenat ani zdravotní rizika.

Jak totiž například upozorňuje Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, světélkování živočišného proteinu je běžně známé například v případě šunky.

Světélkující šunka a ryby

Z mořské produkce to jsou zase světélkující ryby, u nichž je tento úkaz dokonce měřítkem jejich čerstvosti. "Dokud ryby světélkují, nepovažuje se jejich maso za zkažené, protože je to důkaz, že se nemění PH ve prospěch hnilobných bakterií," uvádí Dostálová.

V kauze světélkujících kostí ale zřejmě může jít o fluoreskující mikroorganismy. Právě k tomu se přiklánějí i veterináři. Podle mluvčího Státní veterinární správy ČR (SVS) Josefa Dubna to mohou být například bakterie rodu Pseudomonas nebo Aeromonas, které tvoří fluoreskující pigmenty.

"Tyto bakterie se vyskytují všude ve vnějším prostředí a mohou se při sekundární kontaminaci, například masa, pomnožit. Není to ale nic zdravotně závadného," konstatuje Duben. Připouští ale, že světélkování může být signálem kontaminace potravin problematickými mikroorganismy, takže spotřebitelé by měli věnovat pozornost skladovacím podmínkám.

Podle Jaroslava Drobníka z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy fluoreskují živočišné bílkoviny zcela běžně, pokud jsou ozářeny ultrafialovým světlem. "Při takovém ozáření světélkuje i každý člověk, například jeho nehty," konstatuje Drobník.

Kuřata s antibiotiky

V minulosti byly přitom podle jeho údajů důvody ke světélkování živočišných tkání ještě širší. Právě kuřata byla krmena antibiotiky vytvářející látku aureomycin, která světélkovala žlutě.

Podávat antibiotika drůbeži je ale v rámci EU již mnoho let zakázáno. Další možností je kontaminace jídla či jejich zbytků bělícími látkami s fluorescenčním účinkem, které jsou součástí pracích prostředků. Ani tyto výrobky by již ale neměly být v současné době na trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy