Svět zjistil, že Roman skončil v ČEZ. A kroutí hlavou

Karel Toman
16. 9. 2011 15:20
Roman odchází od nedokončené práce a několika vyšetřování. Proč? ptá se světový tisk
Generální ředitel ČEZu Martin Roman (vpravo) ve spíše netenisové pozici na tribuně.
Generální ředitel ČEZu Martin Roman (vpravo) ve spíše netenisové pozici na tribuně. | Foto: Ondřej Besperát

Londýn - Sedm let je dost dlouhá doba na to, být šéfem jedné z největších evropských společností. Přesto však Martin Roman jako generální ředitel ČEZ končí v divnou chvíli.

Těmito slovy shrnuly čtvrteční Financial Times kariéru "jednoho z nejúspěšnějších českých manažerů."

Jakoby až ve chvíli, kdy si renomované světové listy všimly odchodu Martina Romana, začaly padat akcie ČEZ. Na burze v pátek výrazně ztrácejí, až tři procenta.

Světový tisk se vesměs shoduje: Roman se proslavil pozvednutím ČEZ z lokálního hráče na evropskou špici, ale i svými skandály. Odchází od rozdělané práce, které se premiér nejspíš rozhodl přistřihnout křídla ve prospěch stamiliardové investice do jádra v Temelíně.

Financial Times se diví spolu s Čechy

Financial Times se diví, že Roman jako generální ředitel končí v době, kdy má společnost za několik týdnů oznámit strategický plán svého dalšího rozvoje a kdy ČEZ čeká výběr vítěze na dostavbu dvou bloků Temelína - zakázky v hodnotě až několika stovek miliard korun.

Agentura Bloomberg v této souvislosti připomněla výrok Romanova nástupce Daniela Beneše z listopadu loňského roku, tedy z doby, kdy ČEZ na tiskové konferenci oficiálně oznámil výraznou změnu kurzu.

Beneš tehdy ohlásil strategický obrat společnosti, když řekl, že ČEZ omezí investice v zahraničí a zaměří se na domácí trh investicemi především do plynových elektráren, tepláren a atomové energie.

Právě kvůli Romanem vedené nákladné zahraniční expanzi, která navíc na Balkáně nedopadla nejlíp, se přitom tu a tam spekulovalo, zda vůbec ČEZ bude mít na dostavbu Temelína dost peněz.

Evropskou expanzi střídá jihočeské jádro

"Končí jedna éra rozvoje ČEZ spojená hlavně se zahraničními akvizicemi a začíná další, jejímž hlavním tématem bude rozšíření jaderné elektrárny Temelín," připomíná v této souvislosti Bloomberg vyjádření premiéra Petra Nečase těsně po oznámení Romanova odchodu.

Stejně jako Wall Street Journal i Financial Times upozorňují, že ČEZ je také uprostřed vyšetřování ze strany Evropské komise a České národní banky.

Ta první prošetřuje možné zneužití postavení na trhu při blokování kapacity v síti pro solární proud z vlastních elektráren. ČNB se zase zajímá o to, proč tak špičkově řízené firmě už dvakrát předčasně unikly na veřejnost hospodářské výsledky, a zda tím ČEZ neporušil pravidla trhu.

Čekají ČEZ politické komplikace?

Vracejí se také ke skandálům z Romanovy éry, především dovolené v Toskánsku s tehdejším premiérem Mirkem Topolánkem, ke které došlo těsně poté, co energetické firmy dostaly od státu zdarma emisní povolenky za desítky miliard korun.

Wall Street Journal nezapomněl také na to, že ČEZ pod Romanovým vedením "zapojil vlastní paramilitantní jednotku proti lidem, o kterých byl přesvědčen, že kradou proud. Odhalení této soukromé policejní síly vedlo v České republice k veřejnému pobouření," připomněl list kauzu "komanda NTZ".

Stejně tak se všechny tři zmíněné tituly shodnou na tom, že odchodem Romana do čela dozorčí rady podniku se toho pro ČEZ zas až tolik nemění. "Žádné překvapení," glosují suše Financial Times jmenování Romanova nástupce Daniela Beneše.

Zajímavý postřeh tak v listu přináší nejmenovaný analytik KBC Securities. "Odchod generálního ředitele by také mohl podpořit spekulace o rostoucím politickém riziku, což bude řízení společnosti více komplikovat."

 

Právě se děje

Další zprávy