Svět hlásí úbytek zahraničních turistů. Kromě Afriky

Veronika Skálová Veronika Skálová
10. 7. 2009 6:40
Lidé na celém světě méně cestují do zahraničí, platí to i pro Čechy.
Cesta k moři? Jen pokud se to opravdu vyplatí a raději na kratší dobu.
Cesta k moři? Jen pokud se to opravdu vyplatí a raději na kratší dobu. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Kde v nejisté době nejlépe ušetřit? Lidé na celém světě mají jasno - na zahraniční dovolené. Potvrzují to aktuální čísla Světové turistické organizace OSN za první čtyři měsíce letošního roku.

"Za toto období cestovalo po celém světě 247 milionů zahraničních turistů, což znamená meziroční pokles ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o osm procent," říká Tomio Okamura, mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Světová turistická organizace sice očekává, že pokles zmírní touha lidí po letním odpočinku, přesto odhaduje, že turistů na celém světě ubude o čtyři až šest procent v porovnání s rokem 2008.

Turisté přibyli jen v Africe

Největší úbytek návštěvníků ze zahraničí pocítil Blízký východ, kam přijelo o 18 procent turisté méně než vloni. Hned za ním je Evropa s desetiprocentní ztrátou.

Afrika letos zaznamenala překvapivý nárůst počtu zahraničních turistů o tři procenta. "To je však způsobeno stabilizací situace v turisticky populární Keni, kde vloni zuřila občanská válka a turisté tam nejezdili," vysvětluje Okamura.

Česko prý nedokáže udržet cizince

Úbytek zahraničních návštěvníků v Česku začal už před krizí. V prvních čtyřech měsících letošního roku pak přijelo o 17 procent méně turistů.

Podle některých odborníků nemá Česká republika dostatečně vyvinutou infrastrukturu, která by cizince v zemi udržela delší dobu a především je zavedla mimo Prahu.

Po otevření hranic před dvaceti lety si totiž už většina těch, kdo chtěli Česko navštívit, své přání splnila. A pro opakovanou návštěvu chybí dostatečně silná lákadla.

Šetří i Češi - zájezdy jsou kratší a levnější

Snaha ušetřit na letošní dovolené se projevuje i u Čechů. Průzkumy z posledních týdnů se shodují, že lidé často raději zůstanou v tuzemsku.

Ti, kdo si výlet za hranice republiky nechtějí odpustit, se alespoň snaží vybrat kratší nebo cenově výhodnější zájezd. A při pohledu na nabídky cestovních kanceláří se zdá, že k tomu nikdy neměli lepší příležitost.

Díky silné koruně se letos dovolené nabízely za druhou nejnižší cenu v historii. Nic totiž cestovkám ani nezbylo. Lidé sice byli ochotní na cestu do zahraničí vyrazit, ale za mnohem nižší cenu než loni. Cestovní kanceláře v obavách před opatrností svých klientů navíc přišly s řadou slevových nabídek.

 

Právě se děje

Další zprávy