Švejnarova IDEA: Česká ekonomika ožije v příštím roce

ČTK ČTK
19. 10. 2012 9:51
Mírný růst HDP je ovšem podmíněn stabilizací domácí poptávky i situace v eurozóně
Jan Švejnar.
Jan Švejnar. | Foto: Petr Protivánek

Praha - Tuzemská ekonomika v letošním roce klesne podle odhadů Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) o jedno procento. Příští rok by podle odhadu mělo nastat mírné oživení a ekonomika by měla stoupnout o 0,9 procenta.

"Je to ovšem podmíněno stabilizací domácí poptávky a situace v eurozóně," uvedl v pátek šéf IDEA Jan Švejnar. Institut předpověď vývoje ve srovnání s předchozími odhady zhoršil.

"Ve světě je obrovská míra nejistoty. Světová ekonomika zpomaluje, eurozóna je v recesi," uvedl Švejnar. Zároveň uvedl, že výrazné zpomalení ekonomiky očekává také v Číně.

Nezaměstnanost podle IDEA by měla letos činit sedm procent a příští rok stoupnout na 7,3 procenta. Naopak inflace by měla příští rok klesnout na dvě procenta z letošních 3,4 procenta. Prognóza přitom na příští rok nezahrnuje vliv změn daně z přidané hodnoty kvůli jejich nepředvídatelnosti.

Podle odhadů České národní banky letos hospodářství klesne o 0,9 procenta a příští rok poroste o 0,8 procenta. Podle ministerstva financí by měl hrubý domácí produkt letos klesnout o 0,5 procenta, příští rok stoupnout o procento.

 

Právě se děje

Další zprávy